Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern: "Försämrat säkerhetsläge"

"Det finns en ökad aktivitet och en ökad närgångenhet i Östersjöområdet från Rysslands sida", säger försvarsminister Peter Hultqvist.Foto: Lisa Mattisson
Här vänder det ryska jaktflyget – bara tio meter från svenska spionplanet. Bilden är tagen av Försvarets radioanstalt, FRA och offentliggjordes av Försvarsmakten samtidigt som man bekräftade att ryskt flyg det senaste halvåret "uppträtt på ett ovanligt närgånget sätt".Foto: FRA
Ryssland skickade ut en av sina mest sofistikerade korvetter - för att markera mot det fredliga finska forskningsfartyget med svenska forskare ombord.Foto: VG-Shipping Oy

Ryssland störde det finska forskningsfartyget Aranda vid två tillfällen i augusti och september och svenska Jasplan skickades upp.

Nu kommenterar försvarsminister Peter Hultqvist händelsen.

– Vi har ett förändrat och försämrat säkerhetsläge. Det finns en ökad aktivitet och en ökad närgångenhet i Östersjöområdet från Rysslands sida, säger Peter Hultqvist.

Under lördagen blev det känt att Ryssland vid två tillfällen störde det finska forskningsfartyget Arandas arbete på internationellt vatten, öster om Gotland i augusti och september. Situationen upplevdes som hotfull av besättningen och de svenska forskarna ombord. Vid det andra tillfället skickades Jasplan till området för att leta.

Svenska försvarsmakten gjorde bedömningen att den ryska flottan var ute på en övningsverksamhet och antagligen tyckte att det finska forskningsfartyget kom för nära deras ubåtar.

Nu kommenterar försvarsminister Peter Hultqvist händelsen. Han menar att det i första hand är de finska myndigheterna som ska kommentera den aktuella händelsen.

– Vi har ett förändrat och försämrat säkerhetsläge. Det finns en ökad aktivitet och en ökad närgångenhet i Östersjöområdet från Rysslands sida, säger Peter Hultqvist.

"Flyger mer"

Han tycker att en utökad incidentberedskap från det svenska försvarets sida är viktigt.

– Det betyder att vi flyger mer och detta är kopplat till de aktiviteter som finns i Östersjön. För mig är det väldigt viktigt att vi har en sådan beredskap och kapacitet för att värna våra gränser och markera svensk suveränitet, säger han.

Vid den aktuella händelsen, den andra gången som det finska fartyget Aranda stördes av ryssarna, fanns beredskap i området, och Jas-plan skickades upp.

– Det måste alltid finnas kapacitet att gå upp, säger Peter Hultqvist.

Diskuterade samarbeten

I fredags var Peter Hultqvist i Finland för att träffa sin finska kollega Carl Haglund för att diskutera hur de båda länderna kan samarbeta för att förhindra luftkränkningar.

– Vi vill skapa system för luftlägesanalys. Det var ett utmärkt sammanträde och jag vill gärna fördjupa det svenskfinska samarbetet. Det är prioriterat för regeringen, säger Peter Hultqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.