"Det finns en ökad aktivitet och en ökad närgångenhet i Östersjöområdet från Rysslands sida", säger försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Lisa Mattisson"Det finns en ökad aktivitet och en ökad närgångenhet i Östersjöområdet från Rysslands sida", säger försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Lisa Mattisson
"Det finns en ökad aktivitet och en ökad närgångenhet i Östersjöområdet från Rysslands sida", säger försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Lisa Mattisson
Här vänder det ryska jaktflyget – bara tio meter från svenska spionplanet. Bilden är tagen av Försvarets radioanstalt, FRA och offentliggjordes av Försvarsmakten samtidigt som man bekräftade att ryskt flyg det senaste halvåret "uppträtt på ett ovanligt närgånget sätt". Foto: FRAHär vänder det ryska jaktflyget – bara tio meter från svenska spionplanet. Bilden är tagen av Försvarets radioanstalt, FRA och offentliggjordes av Försvarsmakten samtidigt som man bekräftade att ryskt flyg det senaste halvåret "uppträtt på ett ovanligt närgånget sätt". Foto: FRA
Här vänder det ryska jaktflyget – bara tio meter från svenska spionplanet. Bilden är tagen av Försvarets radioanstalt, FRA och offentliggjordes av Försvarsmakten samtidigt som man bekräftade att ryskt flyg det senaste halvåret "uppträtt på ett ovanligt närgånget sätt". Foto: FRA
Ryssland skickade ut en av sina mest sofistikerade korvetter - för att markera mot det fredliga finska forskningsfartyget med svenska forskare ombord. Foto: VG-Shipping OyRyssland skickade ut en av sina mest sofistikerade korvetter - för att markera mot det fredliga finska forskningsfartyget med svenska forskare ombord. Foto: VG-Shipping Oy
Ryssland skickade ut en av sina mest sofistikerade korvetter - för att markera mot det fredliga finska forskningsfartyget med svenska forskare ombord. Foto: VG-Shipping Oy

Ministern: "Försämrat säkerhetsläge"

Publicerad

Ryssland störde det finska forskningsfartyget Aranda vid två tillfällen i augusti och september och svenska Jasplan skickades upp.

Nu kommenterar försvarsminister Peter Hultqvist händelsen.

– Vi har ett förändrat och försämrat säkerhetsläge. Det finns en ökad aktivitet och en ökad närgångenhet i Östersjöområdet från Rysslands sida, säger Peter Hultqvist.

Under lördagen blev det känt att Ryssland vid två tillfällen störde det finska forskningsfartyget Arandas arbete på internationellt vatten, öster om Gotland i augusti och september. Situationen upplevdes som hotfull av besättningen och de svenska forskarna ombord. Vid det andra tillfället skickades Jasplan till området för att leta.

Svenska försvarsmakten gjorde bedömningen att den ryska flottan var ute på en övningsverksamhet och antagligen tyckte att det finska forskningsfartyget kom för nära deras ubåtar.

Nu kommenterar försvarsminister Peter Hultqvist händelsen. Han menar att det i första hand är de finska myndigheterna som ska kommentera den aktuella händelsen.

– Vi har ett förändrat och försämrat säkerhetsläge. Det finns en ökad aktivitet och en ökad närgångenhet i Östersjöområdet från Rysslands sida, säger Peter Hultqvist.

"Flyger mer"

Han tycker att en utökad incidentberedskap från det svenska försvarets sida är viktigt.

– Det betyder att vi flyger mer och detta är kopplat till de aktiviteter som finns i Östersjön. För mig är det väldigt viktigt att vi har en sådan beredskap och kapacitet för att värna våra gränser och markera svensk suveränitet, säger han.

Vid den aktuella händelsen, den andra gången som det finska fartyget Aranda stördes av ryssarna, fanns beredskap i området, och Jas-plan skickades upp.

– Det måste alltid finnas kapacitet att gå upp, säger Peter Hultqvist.

Diskuterade samarbeten

I fredags var Peter Hultqvist i Finland för att träffa sin finska kollega Carl Haglund för att diskutera hur de båda länderna kan samarbeta för att förhindra luftkränkningar.

– Vi vill skapa system för luftlägesanalys. Det var ett utmärkt sammanträde och jag vill gärna fördjupa det svenskfinska samarbetet. Det är prioriterat för regeringen, säger Peter Hultqvist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag