Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern flaggar för kraftig prishöjning

Foto: Lisa Mattisson

Det svenska vattnet kommer att bli dyrare.

Det tror landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) som i dag presenterade en utredning om hur en trygg försörjning av dricksvatten ska säkras.

– Jag ser ett ökat hot mot det friska vattnet, säger han.

I dag var det landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) som fattade ordförandeklubban vid regeringens veckosammanträde. Och på fikan med journalisterna efter mötet presenterade han en ny utredning om hur Sverige ska möta utmaningarna med att garantera ett friskt dricksvatten till medborgarna.

Största hotet är enligt Erlandsson den globala uppvärmningen.

– Värmen gör att bakterier kan växa till, vi har även skyfall, som vi kan notera gör att sjukvårdsupplysningarna får fler samtal där människor berättar att de mår illa eller har blivit sjuka beroende på att vattnet inte har varit friskt och färskt, säger han.

Under pressträffen fick landsbygdsministern en fråga från TT:s reporter Lars Larsson om vatten är för billigt.

– Det kommer att bli dyrare, svarar jag på den frågan. Apropå att aktörerna måste vidta ytterligare åtgärder. Vi har i dag i en europeisk jämförelse billigt vatten i vårt land, vilket vi har haft beroende på vårt nordliga klimat, att vi har en riklig tillgång. Men nu ser vi de hot som med exempelvis förändringar med klimatet.

Priset kan dubblas

Lena Söderberg, vd för branschorganisationen Svenskt vatten, bekräftar landsbygdsministerns farhågor: vattnet kommer bli dyrare. Anledningen är delvis, precis som Erlandsson poängterar, problemen med den globala uppvärmningen, menar hon.

– Och det beror på tre saker. Det ena är att vi investerade mycket med statliga medel på 50, 60 och 70-talet. Och ska vi reinvestera så måste vi nu betala det själva. Det andra handlar om att klimatförändringarna gör att vi måste anpassa oss till klimatet. Det tredje är en ökad rening av vattnet, det handlar bland annat om läkemedelsrester, säger hon.

I dag kostar en liter vatten cirka fyra öre per liter. Lena Söderberg räknar med att priserna kommer att öka realt sett med mellan 30-100 procent under en 25-årsperiod för att möta de ökade kostnaderna.

– En fördubblad investeringsnivå ser vi på 15-20 års sikt. Prisökningar på vatten bör ligga över normala prisökningar på marknaden för att komma i kapp, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.