Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministern efter avhoppet: Allvarligt oroad för skogen

Tobias Billström (M) vill att Magdalena Andersson redovisar vad hon visste när hon sa att hon hade ett regeringsunderlag.
Åsa Lindhagen, avgående finansmarknadsminister.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Andersson, ledare för Socialdemokraterna.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

I onsdags hoppade Miljöpartiet av en blivande regering, efter ett sju år långt samarbete med Socialdemokraterna.

Nu riktar finansmarknadsministern Åsa Lindhagen (MP) kritik – mot Sveriges skogspolitik.

– Jag är allvarligt oroad över frågorna som handlar om skogen, säger hon till DN.

En av de största stridsfrågorna för Miljöpartiet har varit skogen. Centerpartiet har krävt omfattande ändringar i skogspolitiken för att släppa fram Magdalena Andersson, vilket har varit svårt att svälja för MP.

På onsdagen lämnade partiet regeringssamarbetet med Socialdemokraterna, och en av anledningarna var att de menar att Centerpartiet svek uppgörelsen om skogen.

I sin nya, kommande roll utanför Rosenbad riktar nu Åsa Lindhagen, avgående finansmarknadsminister för MP, kritik mot Sveriges skogspolitik.

Kritiken mot regeringen

Hon ifrågasätter att regeringen arbetat för att det svenska skogsbruket ska klassas som hållbart trots att det tillåter kalhyggen.

– Sveriges syn har varit att driva på för att försämra de krav på skydd av skog som funnits i EU-kommissionens ursprungliga förslag. Sverige har också varit framgångsrika. Det har gjorts stora anpassningar i detta, säger hon till DN.

Åsa Lindhagen säger att hon genomfört den politik som beslutats, men att hon tycker att regeringen försöker urholka miljöhänsynen.

– Vi kan se att kalhyggen är dåligt, men det finns ingen uppslutning i riksdagen kring detta. Man går skogsindustrins intressen. I frågorna som rör taxonomin har Sverige beslutat att vi ska vara ett sänke. Att svenskt skogsbruk ska kunna fortsätta precis som vanligt, säger hon till DN.

Binder koldioxid

Enligt henne bidrar kalhyggen till att klimatarbetet försvåras, eftersom skog binder koldioxid.

–– När man tar upp stora kalhyggen river man ju upp hela marken, all undervegetation och alla träd som tar upp koldioxid. Det tar i snitt 70 år för en skog att växa upp igen. Vi har inte 70 år i den klimatkris vi befinner oss i nu.

Men näringsminister Ibrahim Baylan (S) slår tillbaka och skriver i ett sms till DN att svenskt skogsbruk är ”ledande inom hållbarhet”.

Amanda Lind om att lämna regeringen: ”Väldigt tråkigt”

Kultur- och idrottsministern: ”Det enda beslutet som Miljöpartiet kunde ta”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.