Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vid debatten i riksdagen i dag. Foto: RiksdagenLandsbygdsminister Sven-Erik Bucht vid debatten i riksdagen i dag. Foto: Riksdagen

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vid debatten i riksdagen i dag.

 Foto: Riksdagen
Maria Malmer Stenergard anser att ministern ska be om ursäkt för uttalandet. Foto: RiksdagenMaria Malmer Stenergard anser att ministern ska be om ursäkt för uttalandet. Foto: Riksdagen
Maria Malmer Stenergard anser att ministern ska be om ursäkt för uttalandet. Foto: Riksdagen

Ministern: "Du vet väl att det är på låtsas"

Publicerad

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht anser inte att oppositionspartiernas arbete i riksdagen är på riktigt.

Under en debatt i riksdagen svarade han M-riksdagsledamoten Maria Malmer Stenergard:

– Du vet väl att i opposition så är det på låtsas, på låtsas. I regeringsställning, då är det riktigt på riktigt.

Moderaternas skattepolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard ställde flera frågor till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vid en interpellationsdebatt i riksdagen i tisdags. Det handlade bland annat om Sveriges regler växtskyddsmedel som, enligt Moderaterna, hotar de svenska jobben. Och de debatterade dieselskatten och reduktioner för landets bönder.

Sven-Erik Bucht: "Det är på låtsas"

I sin slutreplik vände sig landsbygdsministern direkt till M-riksdagsledamoten och sa:

– Maria, att man är i opposition och föreslår någonting kring dieselskatten, du vet väl att i opposition så är det på låtsas, på låtsas. I regeringsställning, då är det riktigt på riktigt.

Maria Malmer Stenergard: "Det är uppseendeväckande"

Maria Malmer Stenergard anser att ministern ska be om ursäkt för det uttalandet.

– Jag tycker att det är uppseendeväckande att ett statsråd beter sig på det respektlösa sättet. Det handlar ändå om en demokratisk institution. Interpellationsdebatter är ju en del av granskningsmakten som ingår i det demokratiska systemet, och då tycker jag att statsrådet ska respektera det, säger hon, och fortsätter:

– Ska man gå över i sakfrågan kan man konstatera att det inte är på låtsas som han säger. Vi har ju faktiskt kört över regeringen vid drygt 200 tillfällen, och Stefan Löfven minns säkert att oppositionsarbetet inte var på låtsas när vi körde över regeringens budget.

"Respekt för demokratin"

Borde landsbygdsministern be om ursäkt?

– Jag kan faktiskt tycka det. Det handlar inte så mycket om mig som person, utan om respekt för demokratin.

Vid 18-tiden på torsdagskvällen kommenterade Sven-Erik Bucht för Expressen:

– Det är jättekul att hon är sur och att hon har åsikter som hon försöker torgföra. Men hon kan inte lura bönderna. När det var på riktigt, när de hade regeringsmakten, höjde de dieselskatten två gånger och försämrade reduktionen fyra gånger. Det är lätt att säga att man anslår mer i budgeten när det inte är på riktigt.

Så det blir ingen ursäkt?

– Nej, jag tycker att det är hon som ska be bönderna om ursäkt för att de förra mandatperioden höjde dieselskatten två gånger och försämrade reduktionen fyra gånger.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag