Forskningsministern Helene Hellmark Knutsson menar att affären riskerar att skada förtroendet för KI och Sverige. Foto: Julia ReinhartForskningsministern Helene Hellmark Knutsson menar att affären riskerar att skada förtroendet för KI och Sverige. Foto: Julia Reinhart

Forskningsministern Helene Hellmark Knutsson menar att affären riskerar att skada förtroendet för KI och Sverige.

 Foto: Julia Reinhart
Paolo Macchiarini har nu fått sparken från Karolinska Institutet. Bilden kommer från SVT:s dokumentär "Experimenten". Foto: SVTPaolo Macchiarini har nu fått sparken från Karolinska Institutet. Bilden kommer från SVT:s dokumentär "Experimenten". Foto: SVT

Paolo Macchiarini har nu fått sparken från Karolinska Institutet. Bilden kommer från SVT:s dokumentär "Experimenten".

 Foto: SVT

Ministern: Det kan skada Sveriges rykte

Publicerad

Turerna kring den kontroversiella kirurgen Paolo Macchiarini på Karolinska Institutet (KI) riskerar att skada svensk forskning, menar forskningsministern.

– Det är ett väldigt allvarligt läge, säger Helene Hellmark Knutsson (S).

Hellmark Knutsson, som säger att regeringen följer ärendet väldigt noga, kontaktade i torsdags KI:s rektor Anders Hamsten och styrelseordförande Lars Leijonborg efter det att ytterligare tveksamheter kring Macchiarinis forskning framkommit.

– Ansvaret för att förhindra fusk, men också garantera god kvalitet och etik i forskningen, ligger helt på universitetets rektor och ledning. Den diskussion som kommit upp nu visar att det finns ett behov av att gå till botten med hela hanteringen av det här ärendet, säger Helene Hellmark Knutsson.

Ledningen för Karolinska Institutet har tidigare uttryckt sitt förtroende för den världsberömde men omstridde kirurgen. Men efter SVT:s granskning, som bland annat visat hur kirurgen bedrivit experimentella studier på människor i Ryssland, ska ärendet granskas på nytt. Anders Hamsten säger att Macchiarini inte kan vara kvar om uppgifterna stämmer.

Paolo Macchiarini vill inte kommentera

Den kritiserade kirurgen vill inte bemöta uttalandena från Hamsten, utan att ha fått informationen från rektor själv.

– Han kan säga vad han vill, jag kommer inte att kommentera detta, säger Paolo Macchiarini till TT.

Totalt åtta patienter har fått konstgjorda luftstrupar inopererade av Macchiarini. Endast två har överlevt. Tre av operationerna genomfördes 2011–2012 på Karolinska universitetssjukhuset. En polisutredning om operationerna på Karolinska pågår och har rubriceringen grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Patienterna som opererades på Karolinska var svårt sjuka och bedömdes ha kort tid kvar att leva, enligt KI. Men så var inte fallet med patienterna i Ryssland, enligt SVT-dokumentären.

En oberoende granskare har tidigare kommit fram till att kirurgen gjort sig skyldig till forskningsfusk. KI-ledningen valde att bortse från utredarens slutsats och i stället fria kirurgen. Riktigheten i kirurgens cv har också ifrågasatts.

Helene Hellmark Knutsson: Kan skada svensk forskning

Forskningsministern menar att affären riskerar att skada förtroendet för KI och Sverige som forskningsland.

– Därför är det otroligt viktigt hur man hanterar det här och gör en ordentlig utredning om hur det här gått till, säger Helene Hellmark Knutsson.

Har du förtroende för KI:s ledning?

– Jag har förtroende för dem och myndighetschefen tills något annat meddelas, säger Helene Hellmark Knutsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag