Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern: "Det här är väldigt utsatta barn"

Enligt Åsa Regnér satsas en miljard för att öka bemanningen de närmaste tre åren.
Foto: Lisa Mattisson

Åsa Regnér, ansvarig minister för frågor som rör socialtjänsten, säger att regeringen nu prioriterar de utsatta barnen.

Men hon riktar samtidigt ett skarpt budskap till de lokala politikerna:

– De är naturligtvis upp till kommunerna att se till att de har en socialtjänst som fungerar.


LÄS MER: Hundarna räddades – barnen lämnades i misären

Enligt Åsa Regnér har regeringen har tagit 60 beslut under 2016 för att stödja den sociala barn- och ungdomsvården, bland annat satsas en miljard för att öka bemanningen under de närmaste tre åren.

Utöver dessa pengar avsätts tio miljarder till kommunerna från nästa år. Hur mycket som går till socialtjänsten bestämmer kommunerna, understryker barn-, äldre och jämställdhetsministern.

– Det är inte öronmärkta pengar, men det är naturligtvis upp till kommunerna att se till att en socialtjänst fungerar. Speciellt den sociala barn- och ungdomsvården. Det här är väldigt utsatta barn. De har ingen annanstans att vända sig, säger Åsa Regnér och betonar:

– Orosanmälningar måste prioriteras.

Arbetsförhållandena behöver förbättras

Ministern är särskilt tydlig på två punkter: att kommunerna i högre grad måste prioritera socialtjänsten och att arbetsförhållandena för socialsekreterarna behöver förbättras.

Förra året arbetade 42 000 socialsekreterare och kuratorer i Sverige. 85 procent av yrkeskåren utgjordes av kvinnor.

I grunden handlar socialsekreterarnas tuffa situation om just detta – att majoriteten är kvinnor, menar Åsa Regnér.

– Jag tror att delar av den här krisen faktiskt har att göra med jämställdhet, eller snarare ojämställdhet. Det här är en väldigt kvinnodominerad bransch och klienterna är barn – det tror jag faktiskt har bidragit till att man inte sett den här verksamheten som så viktig som den är. Därför har man inte investerat tillräckligt, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.