Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern: Det blir inga förändringar i a-kassa

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.
Foto: Sven Lindwall

Varselvågen sveper över Sverige och allt fler förlorar sina jobb.

Samtidigt vill arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, inte se några förändringar i a-kassan.

– Det är för tidigt att säga vilket resultat differentierade avgifter har gett. Men man har inte heller sett att det inte har gett något resultat, säger Engström i Sveriges Radios Ekots lördagsintervju.

I dag skiljer sig avgifterna mellan olika a-kassor åt beroende på hur hög arbetslösheten är i branschen. Förändringen har fått stor kritik sedan den infördes av den borgerliga regeringen. Socialdemokraterna föreslog i sin skuggbudget att ta bort arbetslöshetsavgiften helt, vilket i flera fall skulle leda till lägre avgifter.

Även utbildningsminister Jan Björklund, FP, sa under Almedalsveckan i somras att han vill att alla yrkesgrupper betalar samma avgift.

– Det fungerar inte som avsett och då erkänner vi att vi hade fel, sa Björklund i "Raka svar" med Niklas Svensson.

Viktigt att prioritera

Nu avlöser varslen i Sverige varandra och för personer som blir arbetslösa och tvingas gå på a-kassa innebär det betydligt mindre pengar i plånboken. I Ekots lördagsintervju pressades arbetsmarknadsministern av reportern Tomas Ramberg om på vilket sätt det hjälper arbetslösa att få ett nytt jobb.

– Inget parti har en hundraprocentig kompensation. Man kan alltid diskutera vilken nivå som är den rätta, men till syvende och sist är det ett avbräck om man förlorar sitt arbete. Då är det viktigt att prioritera att företag ska vara kvar och växa och att stimulera tjänstesektorn. Vi har lyckats att trots en allvarlig kris upprätta en hög sysselsättning, säger Hillevi Engström.

För tidigt att säga

Några förändringar i a-kassan vill hon inte se, vilket betyder att hon i nuläget vill ha kvar de olika avgifterna i a-kassan. Däremot kan hon inte svara på om systemet har haft någon effekt på arbetsmarknaden.

– Det är för tidigt att säga vilket resultat differentierade avgifter har gett. Men man har inte heller sett att det inte har gett något resultat, säger Engström i Ekots lördagsintervju.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.