Här sänker Expressens fotograf Jonte Wentzel kameran i det "renade" avloppsvattnet i Polessk. Bakom honom syns den slarvigt monterade barriären som är det enda skyddet mellan avloppsvattnet och Östersjön.Här sänker Expressens fotograf Jonte Wentzel kameran i det "renade" avloppsvattnet i Polessk. Bakom honom syns den slarvigt monterade barriären som är det enda skyddet mellan avloppsvattnet och Östersjön.
Här sänker Expressens fotograf Jonte Wentzel kameran i det "renade" avloppsvattnet i Polessk. Bakom honom syns den slarvigt monterade barriären som är det enda skyddet mellan avloppsvattnet och Östersjön.
Vid utloppet till det nya reningsverket i Gusjev rinner avföring ut med det "renade" vattnet. Halterna av oljeprodukter i vattnet är flera tusen gånger över det tillåtna, och fosfor- och kvävenivåerna är många gånger högre än tillåtet. Foto: Jonte WentzelVid utloppet till det nya reningsverket i Gusjev rinner avföring ut med det "renade" vattnet. Halterna av oljeprodukter i vattnet är flera tusen gånger över det tillåtna, och fosfor- och kvävenivåerna är många gånger högre än tillåtet. Foto: Jonte Wentzel
Vid utloppet till det nya reningsverket i Gusjev rinner avföring ut med det "renade" vattnet. Halterna av oljeprodukter i vattnet är flera tusen gånger över det tillåtna, och fosfor- och kvävenivåerna är många gånger högre än tillåtet. Foto: Jonte Wentzel
Biståndsministern Isabella Lövin (MP) blir äcklad när hon ser undervattensvideon från Kaliningrad, den ryska enklaven mellan Polen och Litauen som dagligen tömmer 250 000 kubikmeter orenat avloppsvatten i Östersjön.Biståndsministern Isabella Lövin (MP) blir äcklad när hon ser undervattensvideon från Kaliningrad, den ryska enklaven mellan Polen och Litauen som dagligen tömmer 250 000 kubikmeter orenat avloppsvatten i Östersjön.
Biståndsministern Isabella Lövin (MP) blir äcklad när hon ser undervattensvideon från Kaliningrad, den ryska enklaven mellan Polen och Litauen som dagligen tömmer 250 000 kubikmeter orenat avloppsvatten i Östersjön.
SÅ MYCKET FÖRORENINGAR ÄR DET I VATTNET SULFATER 117,2 mg/liter – strax över tillåten nivå. OLJEPRODUKTER 190 mg/liter – 3 800 gånger högre än tillåten nivå. FOSFOR 7,47 mg/liter – 37 gånger högre än tillåten nivå. AMMONIUM 6,21 mg/liter – 12 gånger högre än tillåten nivå. KVÄVE 78,8 mg/liter – tillåten nivå är 0 mg/liter. Källa: Transparency International.SÅ MYCKET FÖRORENINGAR ÄR DET I VATTNET SULFATER 117,2 mg/liter – strax över tillåten nivå. OLJEPRODUKTER 190 mg/liter – 3 800 gånger högre än tillåten nivå. FOSFOR 7,47 mg/liter – 37 gånger högre än tillåten nivå. AMMONIUM 6,21 mg/liter – 12 gånger högre än tillåten nivå. KVÄVE 78,8 mg/liter – tillåten nivå är 0 mg/liter. Källa: Transparency International.
SÅ MYCKET FÖRORENINGAR ÄR DET I VATTNET
SULFATER
117,2 mg/liter – strax över tillåten nivå.
OLJEPRODUKTER
190 mg/liter – 3 800 gånger högre än tillåten nivå.
FOSFOR
7,47 mg/liter – 37 gånger högre än tillåten nivå.
AMMONIUM
6,21 mg/liter – 12 gånger högre än tillåten nivå.
KVÄVE 78,8 mg/liter – tillåten nivå är 0 mg/liter.

Källa: Transparency International.

Ministern: Det är oerhört äckligt

Publicerad

Kaliningrads skit töms i Östersjön.

Det upprör den svenska regeringen.

– Det här är oerhört äckligt, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP).

Utsläppen i Östersjön har pågått i decennier och Sverige har länge engagerat sig för att få stopp på den ofiltrerade tömningen av avloppsvatten.

Biståndsminister Isabella Lövin skrev som journalist boken "Tyst hav – jakten på den sista matfisken" om överutnyttjandet av fiskbestånden i svenska och utländska vatten. Hon tilldelades Stora journalistpriset och Guldspaden. Under sin tid som europaparlamentariker har hon jobbat inom miljöfrågor och sett effekterna av utsläppen.

Trots det blir hon äcklad när hon ser Expressens film.

Rent bedrövligt

– Sedan att det här ska forslas ut i Östersjön är rent bedrövligt. Östersjön är ett av världens mest förorenade innanhav. Stora delar av Östersjöns botten betraktas i dag som död på grund av övergödningen, säger hon.

Det är Transparency Internationals avdelning i Kaliningrad som nyligen publicerat en skrämmande rapport om utsläppen från reningsverk i den ryska enklaven.

Labbanalyser som antikorruptionsorganisationen låtit göra vid utloppen till två av reningsverken visar att oljenivåerna är flera tusen gånger högre än tillåtna mängder i Ryssland som, åtminstone på papperet, har stränga krav på utsläppen. Halten ammonium och fosfat är tiotals gånger högre.

Byggdes nyligen

– Det är konstigt med tanke på att reningsverket byggdes nyligen och det bör tvärtom förbättra miljön och rena avloppsvatten, säger projektledaren för rapporten, Roman Romanovskij på Transparency.

Elsa Håstad, chef för Sidas Östeuropaenhet, blir upprörd när hon ser det så kallade renade vattnet som lämnar avloppsreningsverken.

"Fruktansvärt att se"

– Det är fruktansvärt att se de här bilderna. Det är precis så här vi inte vill att Östersjön ska se ut, säger hon.

Miljöminister Åsa Romson (MP) har avböjt att kommentera miljöskandalen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag