Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern: Det är oerhört äckligt

Här sänker Expressens fotograf Jonte Wentzel kameran i det "renade" avloppsvattnet i Polessk. Bakom honom syns den slarvigt monterade barriären som är det enda skyddet mellan avloppsvattnet och Östersjön.
Vid utloppet till det nya reningsverket i Gusjev rinner avföring ut med det "renade" vattnet. Halterna av oljeprodukter i vattnet är flera tusen gånger över det tillåtna, och fosfor- och kvävenivåerna är många gånger högre än tillåtet.Foto: Jonte Wentzel
Biståndsministern Isabella Lövin (MP) blir äcklad när hon ser undervattensvideon från Kaliningrad, den ryska enklaven mellan Polen och Litauen som dagligen tömmer 250 000 kubikmeter orenat avloppsvatten i Östersjön.
<strong>SÅ MYCKET FÖRORENINGAR ÄR DET I VATTNET<br>SULFATER</strong> 117,2 mg/liter – strax över tillåten nivå.<strong><br>OLJEPRODUKTER</strong> 190 mg/liter – 3 800 gånger högre än tillåten nivå.<strong><br>FOSFOR</strong> 7,47 mg/liter – 37 gånger högre än tillåten nivå.<strong><br>AMMONIUM</strong> 6,21 mg/liter – 12 gånger högre än tillåten nivå.<br><strong>KVÄVE</strong> 78,8 mg/liter – tillåten nivå är 0 mg/liter.<p>Källa: Transparency International.</p>

Kaliningrads skit töms i Östersjön.

Det upprör den svenska regeringen.

– Det här är oerhört äckligt, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP).

Utsläppen i Östersjön har pågått i decennier och Sverige har länge engagerat sig för att få stopp på den ofiltrerade tömningen av avloppsvatten.

Biståndsminister Isabella Lövin skrev som journalist boken "Tyst hav – jakten på den sista matfisken" om överutnyttjandet av fiskbestånden i svenska och utländska vatten. Hon tilldelades Stora journalistpriset och Guldspaden. Under sin tid som europaparlamentariker har hon jobbat inom miljöfrågor och sett effekterna av utsläppen.

Trots det blir hon äcklad när hon ser Expressens film.

Rent bedrövligt

– Sedan att det här ska forslas ut i Östersjön är rent bedrövligt. Östersjön är ett av världens mest förorenade innanhav. Stora delar av Östersjöns botten betraktas i dag som död på grund av övergödningen, säger hon.

Det är Transparency Internationals avdelning i Kaliningrad som nyligen publicerat en skrämmande rapport om utsläppen från reningsverk i den ryska enklaven.

Labbanalyser som antikorruptionsorganisationen låtit göra vid utloppen till två av reningsverken visar att oljenivåerna är flera tusen gånger högre än tillåtna mängder i Ryssland som, åtminstone på papperet, har stränga krav på utsläppen. Halten ammonium och fosfat är tiotals gånger högre.

Byggdes nyligen

– Det är konstigt med tanke på att reningsverket byggdes nyligen och det bör tvärtom förbättra miljön och rena avloppsvatten, säger projektledaren för rapporten, Roman Romanovskij på Transparency.

Elsa Håstad, chef för Sidas Östeuropaenhet, blir upprörd när hon ser det så kallade renade vattnet som lämnar avloppsreningsverken.

"Fruktansvärt att se"

– Det är fruktansvärt att se de här bilderna. Det är precis så här vi inte vill att Östersjön ska se ut, säger hon.

Miljöminister Åsa Romson (MP) har avböjt att kommentera miljöskandalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.