Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern: De lovar jobb utan täckning

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M).Foto: Bertil Ericson / TT

Trainee-jobben är bara ett nytt sätt för S att utlova jobb utan täckning.

Det anser arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M), som sågar S-förslaget.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) hävdar att fler unga blir arbetslösa, inte färre, med S-politiken.

Elisabeth Svantesson menar att S-förslaget bara är återanvändning av en gammal idé som fanns i Socialdemokraternas förra budgetförslag.

– Då föreslog de 16 000 jobb, nu är det sockrat med 4 000 till. Men politiker kan inte lova jobb, det är arbetsgivare som skapar jobben, säger hon.

Finns redan

Elisabeth Svantesson pekar på att regeringen redan har infört YA-jobb (yrkesintroduktion) som hon anser fungerar som de trainee-jobb som S nu vill ha.

– Det finns redan på plats, nu är det arbetsgivarna som måste öppna dörren. Flera kommuner har redan börjat med det. Men man kan inte kommendera fram jobb som socialdemokraterna tror.

Barn- och äldreminister Maria Larsson hävdar att S-politiken kommer att leda till högre arbetslöshet för unga, inte tvärtom.

– De föreslår höjda arbetsgivaravgifter för unga och höjd restaurangmoms. Det kommer att göra många unga arbetslösa och i stället ska de få en traineeplats. Det är fel väg att gå, säger hon.

Maria Larsson anser att S på det sättet rycker bort ”riktiga jobb” och ersätter dem med osäkra visstidsjobb som inte garanterar fortsättning när traineeperioden är över.