Ali Abdu Ahmed har lämnat diktatorn Isaias Afewerkis (till höger) regim. Den avhoppade ministern säger sig inte ha någon information om Dawit Isaak (till vänster).
Ali Abdu Ahmed har lämnat diktatorn Isaias Afewerkis (till höger) regim. Den avhoppade ministern säger sig inte ha någon information om Dawit Isaak (till vänster).

Ministern bekräftar: Har lämnat regimen

Publicerad

BEIRUT. Eritreas diktator Isaias Afewerkis informationsminister Ali Abdu Ahmed har flytt landet och lever i dag på hemlig ort.

Det bekräftar han själv i dag i en världsexklusiv intervju med Expressens Kassem Hamade.

Ali Abdu säger att han är förvånad över att svenska myndigheter inte sökt honom för besked om vad som hänt med den fängslade journalisten Dawit Isaak.

Men han vågar inte ge något hopp till Isaaks familj i Sverige.

- Varken jag eller någon annan minister vågade fråga vad som hände med Dawit Isaak, säger Ali Abdu.

Eritreas informationsminister, Ali Abdu, 47, försvann spårlöst under en tjänstresa till Tyskland i november.

Sedan dess har inte ett livstecken hörts från ministern, som varit en av diktatorn Isaias Afewerkis närmaste män under många år.

Nu bekräftar Ali Abdu själv för första gången att han har flytt Eritrea och lämnat regimen.

Han väljer att göra det i en intervju med Expressen.

Lever på hemlig ort

Ali Abdu lever i dag på hemlig ort. Han vågar inte tala i telefon med journalister, så han svarar på Expressens frågor via sin bror bror Saleh Younis, som bor i USA.

Ali Abdu förklarar att han mycket väl vet vem Dawit Isaak är.

- Jag är förvånad över att Sverige inte hört av sig än till mig för att ställa frågor om Isaak. Ingen från Sveriges regering eller myndigheter har försökt att ta kontakt med mig angående Dawit Isaak, säger Ali Abdu till Expressen.

Hos Dawit Isaaks familj i Sverige och bland de tusentals som engagerat sig för hans frigivande väckte beskedet om att Ali Abdu hoppat av en förhoppning om att de äntligen ska få ett besked om Dawit Isaak fortfarande är vid liv.

Men Ali Abdu säger att han och de övriga ministrarna inte fått veta något om vad som hänt Dawit eller andra fängslade journalister och politiker.

- Varken jag eller någon annan minister vågade fråga vad som hände med Dawit Isaak. Det är tabu att fråga om saker som inte har med ens jobb att göra. Det råder en gammal gerillakultur i landet. Man verkställer order utan att fråga varför, säger han.

"Får muntliga order"

Ali Abdu säger att det är rutin att misstänkta oppositionella arresteras utan domstolspapper, utan någon som helst dokumentation.

- De som gör jobbet får muntliga order. Ibland sker det via telefon och i kodspråk. De är rädda för att bli avlyssnade av västerländska underrättelsetjänster, säger han.

Han säger att han är ledsen över vad som hänt Dawit Isaak och andra journalister.

- Men det är bara presidenten själv och hans närmaste säkerhetschef som har information om Isaak. Inte ens polischefen vet någonting om det, säger han.

Ali Abdu lever under stor press. Direkt efter hans avhopp i november greps hans far, hans 15-åriga dotter och hans bror, som alla var kvar i Eritrea, av säkerhetstjänsten. Han säger att han inte vet var de hålls inlåsta i dag.

Han vill inte svara på frågor om vad som fick honom att hoppa av eller hur han lever i dag.

- Min bror är i chocktillstånd just nu. Han är ledsen och känner sig besviken över hur en hel generation i Eritrea har gått förlorad, säger den avhoppade ministerns bror Saleh Younis.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag