Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministern avgår – efter skandalbilden

Matt Hancock avgår efter otrohetsskandal.
Matt Hancock.
Foto: GEORGE CRACKNELL WRIGHT/LNP/SHUTTERSTO / GEORGE CRACKNELL WRIGHT/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERST
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Foto: WIKTOR SZYMANOWICZ/NURPHOTO/SHUTTERSTO / WIKTOR SZYMANOWICZ/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERST
The Suns förstasida med skandalen.
Foto: Faksimil

Matt Hancock avgår efter otrohetsskandalen. 

Den brittiske hälsoministern kysste sin assistent Gina Coladangelo – och bröt därmed mot coronarestriktionerna.

Hälsoministern är gift sedan 15 år och har tre barn med sin fru Martha. I går, fredag, publicerade den brittiska tidningen The Sun bilder på när han kysste sin assistent.

Bilderna ska vara tagna den 6 juni i år inne på hälsoministerns kontor.

Själv kommenterade han händelsen och bad det brittiska folket om ursäkt – utan att nämna sin fru – för att ha brutit mot landets coronaregler. 

– Jag accepterar att jag har brutit mot riktlinjerna för social distansering i det här fallet. Jag har svikit folk och är väldigt ledsen för det. Jag fortsätter att vara fokuserad på att få ut vårt land ur den här pandemin och vore tacksam om min familjs privatliv respekteras i det här personliga ärendet, sa Matt Hancock på fredagen.

Då hade han fullt stöd från landets premiärminister Boris Johnson.

Därför avgår han

Men på lördagen kom beskedet som många befarat.

Matt Hancock väljar att kliva av som Storbritanniens hälsominister, rapporterar Sky News. 

I en egen inspelad video som han lagt upp på sitt Twitter-konto berättar den nu avgående hälsoministern att han inte längre kan sitta kvar i regeringen.

– Vi som är med och bestämmer reglerna måste också följa dem, därför har jag beslutat att avgå, säger Hancock.

https://twitter.com/MattHancock/status/1408836570069753858?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1408836570069753858%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnews.sky.com%2Fstory%2Fmatt-hancock-resigns-as-health-secretary-12342613

Efter att kyssbilderna publicerades, har det spekulerats i hur hälsoministern och Gina Coladangelooch kunde bli fotograferade.

En före detta polis, David Videcette, gör bedömningen efter att ha studerat bilderna att någon troligen placerat en dold kamera i ett brandalarm – vilket i så fall skulle vara en säkerhetsrisk.

– Om någon kan placera en dold kamera på en ministers kontor så enkelt är ett problem, nästa gång skulle det kunna vara en bomb, säger han enligt Daily Mail.

Det har också framkommit att Matt Hancock i hemlighet utnämnt Gina Coladangel som sin assistent.

Han tar över

Flera toppolitiker har krävt Hancocks avgång. Liberala demokraternas ledare Ed Davey gick ut och sa att Hancock ”är en usel hälsominister” som borde få sparken.

Även drottningen omnämnde Hancock som en ”stackars man” för premiärministern Boris Johnson när de två träffades tidigare i veckan.

Boris Johnson själv har tidigare kallat sin hälsominister för ”helt jävla hopplös” i konversationer på Whatsapp förra våren, enligt Independent

Kort efter Hancocks videouttalande kom ett nytt besked från 10 Downing Street.

Den tidigare finansministern Saijd Javid tar över posten som ny hälsominister.

Stor coronaspridning av deltavarianten sprider oro

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.