Egyptens tidigare inrikesminister Habib el-Adly. Foto: Mohamed Hammi
Egyptens tidigare inrikesminister Habib el-Adly. Foto: Mohamed Hammi

Ministern anklagas - för blodig terrorattack

Publicerad
Uppdaterad
Egyptens sparkade inrikesminister anklagas för en terrorattack där över 20 personer dog.
Habib el-Adly utreds nu för att ligga bakom attentatet mot den koptiska kyrkan i Alexandria på nyårsafton.
Kyrkans advokat Mamdoh Ramzi Hanna har fått sina uppgifter från en brittisk diplomat.
Den koptiska kyrkans advokat Mamdoh Ramzi Hanna, har skickat in en stämningsansökan till åklagarchefen Abdelmajid Mahmoud mot den förre inrikesministern, Habib el-Adly. Han anklagar den försvunne inrikesministern för att ”ha bildat en hemlig cell för sex år sedan” vars enda uppgift är att ”skapa kaos och instabilitet” i Egypten om regimen utsätts för fara. Stämningsansökan som har nummer 1450 innehåller uppgifter hämtade från en brittisk diplomat. Advokaten skriver att ”det finns bevis i form av skrivna dokument och ljudupptagning” som den brittiska ambassaden i Kairo har fått.

22 poliser

Den hemliga gruppen som ligger under polischefen Fathi Abdelwahed, består av 22 poliser, några forna islamister och tungt kriminella personer, enligt stämningsansökan.
Enligt advokaten som läckte ut stämningsansökan till några få journalister och till tv-kanalen al-Jazira, började den hemliga gruppen den 11 december planera för attentatet. Advokaten skriver ”polischefen rekryterade en islamist - Ahmed Mohammad Khaled som satt fängslad för terrorbrott. Han fick honom att ta kontakt med en terrorgrupp (Jound Allah) och lät dem förstå att han hade explosiva ämnen och ville läxa upp de kristna med att attackera deras kyrka i Alexandria”. Terrorgruppen gillade idén och skickade en rekryt - Abdulrahman Ahmed Ali för att utföra attentatet.

Exploderade vid kyrka

Enligt stämningsansökan lurades Ali av polischefen som sa till honom att hans enda uppgift var att parkera bilen utanför kyrkan och den skulle explodera av sig själv. Men ”polischefen sprängde bilen innan Ahmed hann lämna den”, enligt advokaten.
Direkt efter dådet lät polischefen sina poliser från den hemliga gruppen att arrestera islamisterna Ahmed Khaled och Mohammad Abdulhadi som var med och planerade attentatet.
Men Ahmed och Mohammad lyckades rymma när upproret bröt ut och sökte skydd på den brittiska ambassaden i Kairo. De har lämnat alla uppgifter till den brittiska underrättelsetjänsten, enligt advokaten.
Den förre inrikesministern Habib el-Adly har varit försvunnen sedan protesterna inleddes. Han ryktas vara gripen av den egyptiska militären, men de har inte bekräftats officiellt.

Skyllde på terrorgrupper

Över 20 personer dog och dussintals skadades av bilbomben utanför den koptiska kyrkan i Alexandria på nyårsafton. Egyptens inrikesminister, Habib al-Adly, var inte sen med att skylla på terrorgrupper.
Han sa att han hade "klara bevis" för att en palestinsk grupp med kopplingar till al-Qaida låg bakom bilbomben.
Gruppen, Islams armé, förnekade inblandning i attacken men hyllade den som utförde det.
Inrikesministern fick genast kritik för sitt agerande i samband med bomben. Den kända oppositionsledaren Mohamed ElBaradei sa att en regim som inte kan skydda sina medborgare måste avgå.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag