Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mindre fyrverkerier i år – Stockholm firar med musik

Fyrverkerier över Gamla stan i Stockholm på nyårsafton 2016.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Stockholms stad ratar sina stora fyrverkerier på nyårsafton i år.

I stället kommer man bjuda på raketer i betydligt mindre skala, ackompanjerade av musik.

– Det blir inte ett lika maffigt fyrverkeri som tidigare, säger Terese Bonnevier på kommunen till Stockholm Direkt.

Varje nyårsafton bjuder Stockholms stad på storslagna fyrverkerier, som syns över stora delar av huvudstaden.

Men nu blir det ändring på det.

Enligt Stockholm Direkt bestämde sig kommunen förra året för att försöka ändra inriktning på det officiella firandet. Man har utrett om det är möjligt med exempelvis en lasershow eller drönarshow – men har nu landat på ett alternativ man anser är mer realistiskt:

Musikfyrverkerier.

Mindre fyrverkerier än tidigare

Det går ut på att fyrverkeritårtor skjuts upp från marken, samtidigt som det spelas musik som ska matcha smällarna, skriver Stockholm Direkt.

– Det blir inte ett lika maffigt fyrverkeri som tidigare. Men vi tror det blir väldigt vackert och mycket festligare stämning. Musiken ackompanjerar fyrverkerierna. Det blir ett vackert färgspel ackompanjerat av svenska artister, säger Terese Bonnevier, kommunikationsansvarig för nyår i city, till tidningen.

Årets fyrverkeripjäser kommer som högst nå upp till 75 meter. Det kan jämföras med närmare 300 meter tidigare år. Det innebär att räckvidden inte blir lika stor som tidigare – så i år kommer fyrverkerierna bara att kunna ses från Gustav Adolfs torg och Norrbro.

– Det stämmer. Det kommer inte vara möjligt att se firandet från lika många platser i stan som tidigare, säger Terese Bonnevier till Stockholm Direkt.

Vill värna djur och miljö

Syftet med de mindre raketerna är att få till ett snällare firande gentemot djuren och miljön.

– Vi får in mer kultur i fyrverkerierna och det blir ett mer hållbart nyårsfirande. Det här är en väg framåt. Vi tar hänsyn till miljö och djur, men fortsätter ha ett firande med en annan sorts fyrverkerier, säger Stockholms kulturborgarråd Jonas Naddebo, C, till Stockholm Direkt.

Kostnaden för årets fyrverkerier landar, enligt tidningen, på 400 000 kronor. Det är samma summa som förra året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.