Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mina stoppade debatt om homosexualitet

Mina Levin Swanepoel, 17, reagerade mot att eleverna på Hågestaskolan skulle debattera om det är rätt eller fel att homosexuella får adoptera.

Är det rätt eller fel att homosexuella får adoptera?

Den frågan fick 17-åriga Mina Levin Swanepoel i en argumentationsövning i gymnasiet.

Men hon ansåg att debatten var kränkande – och stoppade den.

– Skolan ska vara normkritisk, säger hon.

I förra veckan var det dags för uppsatsskrivning i engelska för gymnasieeleverna på Hågestaskolan. Det var en argumentationsövning och eleverna fick välja mellan fem ämnen. Ett var "Homosexuals", eller närmare bestämt om det är rätt eller fel att låta homosexuella adoptera.

Det fick en av eleverna på skolan, 17-åriga Mina Levin Swanepoel, att reagera. Hon skrev en lång debattartikel i lokaltidningen Örnsköldsviks Allehanda, som också var först att rapportera om händelsen.

– Homosexuella har fått rätten att adoptera, det har staten kommit fram till genom noggranna undersökningar. Då förstår jag inte vad vi, som inte är insatta i ämnet och dessutom är heterosexuella och aldrig någonsin kommer att drabbas av åsikterna vi uttrycker, ska kunna tillföra debatten, säger hon.

Reagerade starkt

Mina Levin Swanepoel har också bi- och homosexuella kompisar som reagerade starkt och tyckte att det var jobbigt när de fick höra frågeställningen.

– Skolan ska vara normkritisk, det vill säga inte jobba för att heterosexualitet ska vara normen utan snarare tvärtom.

Hon säger att frågan om homoadoptioner ska kunna diskuteras i samhället, men att skolan inte är rätt plats.

– Jag vill trycka på att det inte är min åsikt, det är lagen. I skollagen, diskrimineringslagen och skolans likabehandlingsplan står det klart och tydligt att skolan ska arbeta mot diskriminering, och en av diskrimineringsgrunderna är sexualitet.

Bortplockat

Enligt Cecilia Borgh, gymnasierektor i Sollefteå, ska ämnet plockas bort.

– Det är onödigt att ha det. Ser man det i ett historiskt perspektiv kan man hantera det på ett annat sätt. Men eleverna lever här och nu, och nu finns inte den här diskussionen i samhället. Normen är inte som tidigare heterosexualitet utan nu är normen att alla ska ha samma rättigheter oavsett läggning, säger hon.

Cecilia Borgh har inte pratat med lärarna än, men säger att övningen ska ha funnits i en lärobok och kanske användes oreflekterat. Hon ser positivt på Mina Levin Swanepoels debattartikel.

– Hon har väldigt kloka åsikter. Hon är analytisk och har en fantastisk värdegrund. Det är bra med sådana elever.

Mina Levin Swanepoel säger att hon pratat med både rektorn och de ansvariga lärarna innan debattartikeln publicerades.

– Ämnet ströks från skrivningen, men bara i den sal där jag satt och skrev. Lärarna sa att det endast berodde på att jag fått veta frågeställningen i förväg, säger hon.

I Sverige har samkönade par haft rätt att adoptera sedan 2003.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!