Mina dödade tio afghanska flickor

Publicerad

KABUL/PARIS. Tio flickor som samlade ved i östra Afghanistan dödades när en mina exploderade.

Dödsoffren var mellan nio och elva år.

En av flickorna tros ha utlöst minan, som låg dold i marken, med sin yxa. Två flickor skadades i explosionen på måndagen, enligt lokala myndigheter.

Minan ska ha placerats ut av "Afghanistans fiender", en hänvisning till talibanerna. Minan tros ha legat en längre tid i marken, uppgav en talesperson för Nangarhar-provinsens regionala styre.

Afghanistan är efter tre decennier av konflikt, med kriget mot Sovjetunionen på 1980-talet som startskott, ett av världens mest minerade länder.

På måndagen dödades minst en person och 15 skadades i Kabul sedan en bilbomb detonerade. Talibanerna tog på sig skulden för dådet och attacken var riktad mot ett amerikanskt byggföretag som arbetar för den afghanska armén.

Samtal om Afghanistans framtid mellan flera parter i landet, inklusive talibanerna och regeringen, ska hållas i Paris i veckan. Enligt talibanerna väntar dock inga regelrätta förhandlingar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag