Raed Sadallah, 40, tar emot kondoleanser efter att ha förlorat sin son Mahmoud, 4. Bredvid sitter brorsonen Fares, 12, som skulle spela kula med Mahmoud när raketen slog ner. Foto: Arne Lapidus
Raed Sadallah, 40, tar emot kondoleanser efter att ha förlorat sin son Mahmoud, 4. Bredvid sitter brorsonen Fares, 12, som skulle spela kula med Mahmoud när raketen slog ner. Foto: Arne Lapidus

"Min son mördades när han spelade kula"

Publicerad

GAZA. Fares dödades när han sov, Mahmoud när han spelade kula på gatan.

De båda palestinska småpojkarna blev offer för bomb- och raketkriget mellan Israel och Hamas.

- Min son mördades i sängen, det är terrorism, säger Ahmed Bassiouny i Gaza.

Palestinska raketer slog nya längdrekord och nådde utkanterna av Jerusalem och Tel Aviv i går. Israel riktade flygräder mot Gaza och öppnade för att mobilisera ytterligare 75 000 soldater för en möjlig markoffensiv.

Samtidigt begraver palestinierna sina döda. Sörjande familjer sitter på plaststolar utanför sina hus och tar emot kondoleanser.

Fyraåriga Mahmoud dog i raketattacken.
"Jag såg bara blod"

Fares Bassiouny från Beit Hanoun i norra Gazaremsan blev nio år. Han var duktig i skolan, älskade fotboll och datorspel. Han hejade på Barcelona, fotbollsstjärnan Messi var hans stora idol.

Nioåringen dödades natten till i fredags av splitter från ett israeliskt raketnedslag när han låg och sov

- Min son mördades i sängen. Med kallt blod. Vi hörde en smäll och huset fylldes av rök, berättar pappan Ahmed Bassiouny, 35, arbetare.

- Våra fyra barn sov i samma rum. Jag rusade in och såg ett stort hål i väggen. Jag såg att äldste sonen var skadad i benet, de två döttrarna var okej.

- Men när jag lyfte på täcket i Fares säng såg jag bara blod. Ett stort splitter hade skurit hans huvud i två delar. Hjärnan hade runnit ut och hela ansiktet var borta, säger han.

Familjen tar emot besökare i ett grannhus, deras eget är för ramponerat. Hemma hos dem är allt utblåst, fönstren krossade, dörrarna avslitna.

Några kilometer söderut, i Jabalya, ett nytt sorgehus. Familjen Sadallah sörjer yngste sonen Mahmoud, 4, som dödades i går. Också han av splitter i huvudet.

Hans pappa Raed Sadallah, 40, fruktförsäljare, är bitter. Han anklagar Israel för att bomba urskillningslöst.

- Det fanns inga Hamasraketer nära vårt hem. Varför bombade de här? Mahmoud var så rädd de senaste nätterna. Varje gång det smällde kom han till mig eller sin mamma för att vi skulle krama honom, säger han.

Huset är totalförstört

En raket - av allt att döma från en drönare, en obemannad israelisk luftfarkost - slog ned strax intill familjens hus. Pojken och en 24-årig man dödades, flera andra skadades.

- Vi skulle spela kula på gatan. Jag brukar alltid leka med Mahmoud. Plötsligt smällde det till. Jag föll och kände att det gjorde jätteont i benet, berättar Fares Sadallah, 12, kusin till Mahmoud.

- Det var ett stort dammoln så jag såg ingenting. De tog mig till sjukhus där de sydde mig med tio stygn. Sen fick jag höra att Mahmoud var död, säger han.

Huset där två familjer Sadallah bor är helt förstört. Väggarna är pepprade med splitter, ett stort hål är upprivet i väggen som vätter mot gatan. Sönderslitna kuddar, gardinbitar, en trasig lampa ligger på golvet bland murbruk och delar av väggen som rasat.

"Jag skrek av fasa"

- Jag stod här i köket när jag hörde smällen. Jag visste att barnen var ute och lekte, jag var säker på att de hade dött, berättar Hanan Sadallah, 32, mamma till Fares och faster till Mahmoud.

- Jag skrek av fasa och rusade ut. Jag såg Mahmoud ligga på gatan, alldeles blodig med ett stort hål i huvudet. Jag såg också Fares ligga där.

- Sen minns jag inget mer. Det bara svartnade för ögonen. De tog Fares till mig innan han fördes till sjukhus. Jag blev så lättad över att han lever, men jag är ju så ledsen för Mahmoud, han var som min egen son, säger hon.

När jag lämnar familjens hem hör jag plötsligt en kraftig explosion och ser en rökpelare stiga mot luften. Ännu en raket har slagit ned och blir inledningen på en ny svår natt i Gaza.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag