"Min son mördades när han spelade kula"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Raed Sadallah, 40, tar emot kondoleanser efter att ha förlorat sin son Mahmoud, 4. Bredvid sitter brorsonen Fares, 12, som skulle spela kula med Mahmoud när raketen slog ner.
Foto: Arne Lapidus

GAZA. Fares dödades när han sov, Mahmoud när han spelade kula på gatan.

De båda palestinska småpojkarna blev offer för bomb- och raketkriget mellan Israel och Hamas.

- Min son mördades i sängen, det är terrorism, säger Ahmed Bassiouny i Gaza.

Palestinska raketer slog nya längdrekord och nådde utkanterna av Jerusalem och Tel Aviv i går. Israel riktade flygräder mot Gaza och öppnade för att mobilisera ytterligare 75 000 soldater för en möjlig markoffensiv.

Samtidigt begraver palestinierna sina döda. Sörjande familjer sitter på plaststolar utanför sina hus och tar emot kondoleanser.


Fyraåriga Mahmoud dog i raketattacken.

"Jag såg bara blod"

Fares Bassiouny från Beit Hanoun i norra Gazaremsan blev nio år. Han var duktig i skolan, älskade fotboll och datorspel. Han hejade på Barcelona, fotbollsstjärnan Messi var hans stora idol.

Nioåringen dödades natten till i fredags av splitter från ett israeliskt raketnedslag när han låg och sov

- Min son mördades i sängen. Med kallt blod. Vi hörde en smäll och huset fylldes av rök, berättar pappan Ahmed Bassiouny, 35, arbetare.

- Våra fyra barn sov i samma rum. Jag rusade in och såg ett stort hål i väggen. Jag såg att äldste sonen var skadad i benet, de två döttrarna var okej.

- Men när jag lyfte på täcket i Fares säng såg jag bara blod. Ett stort splitter hade skurit hans huvud i två delar. Hjärnan hade runnit ut och hela ansiktet var borta, säger han.

Familjen tar emot besökare i ett grannhus, deras eget är för ramponerat. Hemma hos dem är allt utblåst, fönstren krossade, dörrarna avslitna.

Några kilometer söderut, i Jabalya, ett nytt sorgehus. Familjen Sadallah sörjer yngste sonen Mahmoud, 4, som dödades i går. Också han av splitter i huvudet.

Hans pappa Raed Sadallah, 40, fruktförsäljare, är bitter. Han anklagar Israel för att bomba urskillningslöst.

- Det fanns inga Hamasraketer nära vårt hem. Varför bombade de här? Mahmoud var så rädd de senaste nätterna. Varje gång det smällde kom han till mig eller sin mamma för att vi skulle krama honom, säger han.

Huset är totalförstört

En raket - av allt att döma från en drönare, en obemannad israelisk luftfarkost - slog ned strax intill familjens hus. Pojken och en 24-årig man dödades, flera andra skadades.

- Vi skulle spela kula på gatan. Jag brukar alltid leka med Mahmoud. Plötsligt smällde det till. Jag föll och kände att det gjorde jätteont i benet, berättar Fares Sadallah, 12, kusin till Mahmoud.

- Det var ett stort dammoln så jag såg ingenting. De tog mig till sjukhus där de sydde mig med tio stygn. Sen fick jag höra att Mahmoud var död, säger han.

Huset där två familjer Sadallah bor är helt förstört. Väggarna är pepprade med splitter, ett stort hål är upprivet i väggen som vätter mot gatan. Sönderslitna kuddar, gardinbitar, en trasig lampa ligger på golvet bland murbruk och delar av väggen som rasat.

"Jag skrek av fasa"

- Jag stod här i köket när jag hörde smällen. Jag visste att barnen var ute och lekte, jag var säker på att de hade dött, berättar Hanan Sadallah, 32, mamma till Fares och faster till Mahmoud.

- Jag skrek av fasa och rusade ut. Jag såg Mahmoud ligga på gatan, alldeles blodig med ett stort hål i huvudet. Jag såg också Fares ligga där.

- Sen minns jag inget mer. Det bara svartnade för ögonen. De tog Fares till mig innan han fördes till sjukhus. Jag blev så lättad över att han lever, men jag är ju så ledsen för Mahmoud, han var som min egen son, säger hon.

När jag lämnar familjens hem hör jag plötsligt en kraftig explosion och ser en rökpelare stiga mot luften. Ännu en raket har slagit ned och blir inledningen på en ny svår natt i Gaza.

de blodiga striderna har pågått i flera år

Konflikten mellan Israel och den palestinska islamiströrelsen Hamas, som styr Gaza, följer sedan många år samma blodiga mönster.

Palestinier skjuter raketer mot Israel, 12 000 under de senaste tolv åren enligt israelisk statistik. Israel attackerar Gaza med flyg och ibland, efter särskilt intensiv raketbeskjutning, kulminerar våldsamheterna med en israelisk markoffensiv i Gaza

Mellan urladdningarna förekommer relativt lugna perioder, men de blir allt kortare. Israels senaste stora landinvasion var vintern 2008-2009.

Nu är våldsspiralen i full snurr igen.

Israel dödar Ahmed Jaabari, ledare för Hamas militära gren, i ett luftangrepp sedan palestinier skjutit mer än 100 raketer mot Israel de föregående dagarna. Israeliskt flyg riktar massiva angrepp mot mål i hela Gazaremsan.

Bomb- och raketkriget blir allt intensivare. Hamas raketer når allt längre och larmet hörs för första gången på 20 år i Tel Aviv. En palestinsk raket dödar tre israeler i ett bostadshus i södra Israel.

En palestinsk raket når Jerusalem­området. Egyptens premiärminister Hisham Kandil besöker Gaza, Israel avstår från att attackera så länge han är där. Kriget flammar upp igen. Sammanlagt 29 palestinier har dödats på tre dagar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.