Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Min personal är vardagshjältar"

Ann-Sofi Holm Danielsson, chef för hemtjänsten i Vännäs.
Foto: SVT
Anneli Holmgren.
Foto: SVT

I SVT:s nya serie "Sveriges bästa hemtjänst", som har premiär i kväll, får vi följa undersköterskan Anneli Holmgren som varje dag är rädd för att hitta någon av de äldre hon hjälper i hemmet liggandes död - på grund av svält.

Serien hyllar de hemtjänstanställdas gedigna arbete - bortom rubrikerna.

– Min personal är vardagshjältar och gör skillnad för så många människor, säger Ann-Sofi Holm Danielsson, chef för hemtjänsten i Vännäs.

Efter succén med "Sveriges bästa äldreboende", som spelades in i Lycksele, har nu SVT premiär med den nya satsningen "Sveriges bästa hemtjänst". I serien får tittaren följa de hemtjänstanställda i Vännäs kommun i Västerbottens inland på deras uppdrag.

– Jag är trött på att höra alla negativa saker om hemtjänsten, det gör mig både ledsen och uppgiven. Men samtidigt vet jag att min personal är vardagshjältar och gör skillnad för så många människor, säger Ann-Sofi Holm Danielsson, chef för hemtjänsten i Vännäs, i ett pressmeddelande.


LÄS MER: 94-åriga Inga sökte hjälp – fick blöjråd


Många äldre tappar matlusten: "Knappt vidrörd"

I kvällens avsnitt av "Sveriges bästa hemtjänst" får vi bland annat följa med undersköterskan Anneli Holmgren när hon besöker en av de äldre brukarna. Maten är knappt vidrörd när hon kommer dit och trots försöken att göra maten mer lockande märker hon ingen skillnad.

– Jag har det här i huvudet – att jag kommer hitta henne död i sängen, berättar Anneli i kvällens avsnitt.

Det är vanligt bland äldre att hungerkänslorna försvinner. Dessutom kan sjukdomar orsaka att maten inte smakar lika mycket.

– Har man bestämt sig är det lätt att inte äta, säger Anneli.


LÄS MER: Döende Barbro, 72, levde i misär trots hemtjänst


I kvällens avsnitt av "Sveriges bästa hemtjänst" får vi bland annat följa med undersköterskan Anneli Holmgren när hon besöker en av de äldre brukarna.
Foto: SVT

"Ett allvarligt samhällsproblem"

Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik, berättar i programmet att var sjätte person över 80 år i Sverige svälter ihjäl och att ungefär hälften får i sig den näring de behöver.

– Det är ett mycket allvarligt samhällsproblem, säger han och fortsätter:

– Det är egentligen skrämmande att det ser ut så i ett rikt land som Sverige.

I den fyra avsnitt långa serien får tittarna också möta Henning som känner sig ensam och nedstämd, Lennart som kämpar för att sluta röka och för att inte förlora sina fötter, Sivert som vill spela på en kyrkorgel åtminstone en gång till innan fingrarna blir för gamla och Britt som inte vill något annat än att få leva så hon kan se sitt barnbarn växa upp.


Programmet sänds i SVT1 i kväll klockan 20.00.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.