"Min kropp sa bara nej"

Publicerad
Uppdaterad
Josefin Nilsson kollapsade under arbetet med succémusikalen "Chess".
Nu berättar hon för Expressen om hur hon blev utbränd.
Än är inte symptomen borta.
- Kroppen sa bara nej. Det var skrämmande att inget kändes roligt.
Den 15 juni är det final för Benny Andersson och Björn Josefin Nilssons kropp har sagt ifrån under flera år, men hon har ändå fortsatt jobba."Jag står nog på scen tills jag ramlar av pinn", säger hon. Om knappt två veckor är det final för "Chess". Ulvaeus musikal "Chess". I ett och ett halvt år har publiken strömmat till Cirkus i Stockholm. Josefin Nilsson älskade sin roll som Svetlana i föreställningen. Men hon tvingades lämna scenen. - Jag fick en kollaps. Allt bara blev för mycket. Privatlivet och jobbet, allt hade gått fram i en rasande takt och blev för mycket en dag. Josefin tvingades till vila och blev sjukskriven. - Avståndet mellan hjärta och hjärna är världens längsta halvmeter. Man fattar på ett sätt, men smärtan i hjärtat sitter kvar längre och påverkar. Stressen, som så småningom övergick till utbrändhetssymptom kom successivt. Redan under inspelningarna av Måns Herngren och Hannes Holms publiksuccé, filmen "Adam & Eva" (1997), kände hon att kroppen började säga ifrån. - Då borde jag ha tagit tag i allt, börjat gå i terapi och ta hand om kroppen. Men jag väntade för länge, berättar hon. Hon är fortfarande inte återställd. - Det är en läkningsprocess som tar längre tid än veckorna jag var sjukskriven. Allt jobbigt sätter sig i kroppen, den minns. När det hände var jag totalt slut. Fortsatte jobba Men trots sin kollaps och att symptomen inte försvann gick Josefin Nilsson tillbaka till "Chess" och fortsatte att spela Svetlana sex föreställningar i veckan. - Jag mådde inte bra, men jag ville inget hellre än att vara där. Så här i efterhand inser jag ju att det inte är bra att göra så egentligen. Men jag står nog på scen tills den dagen jag ramlar av pinn. Men det dröjer nog ett tag innan publiken får se henne igen i en musikalroll. Om någonsin. I år firar hon och de andra tjejerna i Ainbusk Singers 20 år tillsammans. Såväl i sommar som i höst väntar turnéer. Men vingslagen slår högre hos Josefin och längtan efter att få tid över att göra ett soloalbum. På nationaldagen den 6 juni uppträder hon med Ainbusk vid det traditionella tv-sända firandet på Skansen i Stockholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag