Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mimmi, 28, fotade snusket på sjukhuset: ”Ovärdigt”

Mimmi Gustavsson var tvungen att lämna den psykiatriska avdelningen då hennes psykiska hälsa försämrats av vistelsen. Foto: Privat

Mimmi Gustavsson, 28, var häromdagen inskriven på Linköpings universitetssjukhus. 

När hon kom till sin avdelning möttes hon av en mardrömssyn. 

– Det är inte värdigt. Man får inte behandla människor på det här sättet. 

Livet blir ibland lite övermäktigt för Mimmi Gustavsson som har ADHD. Häromdagen valde hon att skriva in sig på den psykiatriska avdelningen på Linköpings universitetssjukhus, för att få sinnesro. 

Så fort hon klev in på avdelningen blev hon illa till mods. 

Toaletten på sjukhuset var i dåligt skick och i papperskorgen fanns rakblad. Foto: Privat

Hon trodde att platsen skulle bli en bra tillflyktsort för att samla sina krafter och få hjälp med de tankar och känslor som drabbat henne under den senaste tiden. I stället möttes hon av toalettgolv nersmetade med avföring, rostiga redskap och rakblad liggandes i papperskorgen – fritt för vem som helst att plocka upp. 

– Det är ju helt sjukt. Man måste ju tänka på människor säkerhet. Men här var det verkligen ingen patientsäkerhet alls. Det var vidrigt. 

Mådde sämre än tidigare

När Mimmi larmade personalen på avdelningen om de misskötta lokalerna fick hon ingen respons. 

– Jag tror att de är stressade. De hade hur många patienter som helst och var tvungna att springa mellan rum hela tiden. Människor låg liksom i korridoren. 

I smutsiga lokaler och med en personal som inte verkade ha tid blev Mimmis allmäntillstånd snabbt sämre. Eftersom hon själv hade skrivit in sig på avdelningen och aldrig var tvångsvårdad kunde hon själv ta beslutet att lämna sjukhuset. 

Toaletten på sjukhuset var i dåligt skick och i papperskorgen fanns rakblad. Foto: Privat
Toaletten på sjukhuset var i dåligt skick och i papperskorgen fanns rakblad. Foto: Privat

– Jag kunde inte vara kvar. Om jag ska vara helt ärlig så tror jag att jag mådde sämre när jag kom därifrån än vad jag gjorde när jag kom dit. 

Kan inte lämna 

Men trots att hon snabbt kunde lämna den smutsiga miljön finns det många människor som inte kan göra det valet. 

De tvångsomhändertagna som finns på avdelningen tvingas stanna på samma plats som Mimmi menar försämrat hennes psykiska hälsa till den grad att hon var tvungen att lämna sjukhuset. 

– Jag kommer göra vad jag kan för dem, de kan ju inte bara lämna. Man får inte behandla människor på det här sättet. Hade man tyckt att det här var en värdig vård för äldre eller barn? 

”Jag åker inte tillbaka dit” 

Så fort Mimmi kom ut från sjukhuset anmälde hon både skicket på lokalerna och personalens respons till Patientnämnden som enligt Mimmi lovat att de ska ta upp ärendet med sjukhusets styrelse. 

Var Mimmi ska vända sig om hon någonsin behöver hjälp igen vet hon inte. 

– Jag kommer aldrig åka tillbaka dit i alla fall. 

Expressen har varit i kontakt med presstjänsten på Linköpings universitetssjukhus. De har hänvisat till verksamhetschefen för avdelningen, som Expressen vid upprepade tillfällen sökt utan framgång.