Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mille Markovics
liv av skandaler

Mille Markovic. Foto: Roger Vikström
Deanne Rauscher och Thomas Sjöberg. Foto: Roger Vikström
Den omtalade kungabilden.
Boken "Den motvillige monarken". Foto: Magnus Bergström
Boken "Mille Markovic - biografin"
MIlle Markovic. Foto: Roger Vikström

Mille Markovic slog sig fram genom livet.

Från bantamviktare i boxningsringen till tungviktare i undre världen.

Han var porrkung och maffiatorped - och blev känd för hela svenska folket när han påstod sig ha komprometterande bilder på kungen, en bluff som Expressen avslöjade.

- Hans enda språk var våldet, säger Beata Hansson, medförfattare till en biografi över Markovic.

Hela Mille Markovics liv präglades av våld, brutalitet och död. Han föddes 1961 i Kragujevac i Serbien i dåvarande Jugoslavien, samma land som tre decennier senare skulle brytas sönder i ett blodigt inbördeskrig. Men när hemlandet slets i stycken befann sig Markovic sedan länge i Sverige, där han inlett en brottsbana som torped åt den jugoslaviska maffian.

Mille Markovics berättar i en biografi hur hans liv började med en tragedi. Hans första minne från barndomen är hur hans mamma hittades död, hängande från körsbärsträdet i den lilla serbiska hembyn. Han fick aldrig svar på frågan om mamman begick självmord eller mördades.

Ovissheten förföljde honom i hela hans liv, berättar han och avslöjar att han ofta misstänkte sin pappa för att mördat mamman.

Personer som kände Mille Markovic vittnar om dubbelheten i hans karaktär. Han var både brutal gangster och ömsint familjefar.

- Det är den klassiska bakgrunden med en olycklig barndom. Mamman försvann när han bara var ett par år gammal. Han blev en vilsen kille som drev av självhävdelsebehov, säger Beata Hansson som tillsammans med Deanne Rauscher skrivit boken "Mille Markovic: biografin".

- Han kom ut i stora världen och upptäckte att han kunde skrämma folk. Han fick maktfullkomliga drag. Han var hetlevrad och temperamentsfull, hans enda språk var våldet.

- Samtidigt var han en god familjefar som gjorde allt för sina åtta barn. Han ville alltid ha dem omkring sig, säger hon.

Beata Hansson, som träffat Markovic ett 50-tal gånger under arbetet med boken, säger att han räknade med en våldsam död.

- Han talade ofta om att det kunde sluta så här. Han kalkylerade nog med det, säger hon.

Mille Markovic kom till Sverige tillsammans med sin pappa. Han började boxas som ung, blev svensk mästare i bantamvikt 1977 och representerade Sverige i flera landskamper. Han hade också en kort karriär som proffsboxare.

Markovic blev svensk medborgae 1982.

Han gjorde sig känd som fruktad torped åt den jugoslaviska maffian. Under 1980- och 1990-talen drev han flera porr- och svartklubbar i Stockolm. Han ägde Club Privé och var en av de ledande aktörerna i det så kallade porrkriget, kampen om vem som skulle behärska den lönsamma porrklubbsmarknaden.

Markovic dömdes för en lång rad brott som skattebrott, vapenbrott, olaga hot och narkotikabrott. 1995 dömdes han till ett års fängelse för att ha förberett utpressning av kända personer, bland dem Björn Borg. Planen var att smygfilma dem i sällskap med eskortflickor och i samband med narkotikabruk - och han hade ställt i ordning en lägenhet med ett dolt inspelningssystem.

Förra året startade ett nytt "porrkrig" som uppgavs gälla kontrollen över Club Privé i Stockholm, som nu ägdes av hans tidigare gode vän Michael Badelt. Efter skottlossning mot klubben åtalades Markovic för anstiftan till mord på Badelt, men åtalet lades ned.

- Mille var en gammaldags patriark. Han drömde om att sitta på en stor gård på landet, omsluten av sina åtta barn och sin familj. Men han kunde inte bryta med den kriminella världen, säger Deanne Rauscher, medförfattare till biografin.

- Det var undre världen, porrvärlden. Droger i perioder. Spel i perioder.

- Brytningen med den bäste vännen och det nya porrkriget tog honom hårt. Han har haft ett pris på sitt huvud, han har varit rädd och åkt utomlands för att skydda sig. Hans barn och före detta fruar har hotats, säger hon.

Den före detta porrklubbsägaren Mille Markovics tog ett stort steg mot ryktbarhet 2011 när han åtminstone tillfälligt skakade den svenska monarkin. Han påstod att han hade en komprometterande skandalbild på kung Carl Gustaf och flera kvinnor, något som närmast skapade panik i kretsen kring kungen.

Det var bara ett problem. Bilden var falsk. Expressens grävchef Christian Holmén och reportern Michael Syrén avslöjade bluffen.

Markovic var huvudkällan bakom den uppmärksammade boken om kungen, "Den motvillige monarken". Han påstod i flera intervjuer inför boksläppet att han hade komprometterande bilder på kungen. Bilder som ingen fick se, men som han planerade att lägga ut på en betalsajt. Hans hot spreds snabbt i svensk och internationell press.

Andra delar av innehållet i boken bekräftades snart. Den före detta Army of Lovers-stjärnan Camilla Henemark valde att öppet berätta om sin relation med kungen. En rad kvinnor - också sådana som inte förekom i boken - redogjorde detaljerat för festerna som kungen och hans närmaste vänner höll och dit kungagängets egen tjejfixare Christer Gustafsson levererade så kallade kaffeflickor.

Men hur var det egentligen med den ökände gangstern Mille Markovics påstådda sexbild?

Blotta hotet om att bilden kunde finnas var tillräckligt oroande för några av kungens närmaste vänner. På inspelade band, som sändes av Dagens Eko, kunde man höra kungens näre vän Anders Lettström förhandla med den organiserade brottsligheten för att de skulle ta reda på vad Markovic hade för material - och hur mycket denne ville ha för att inte publicera några bilder.

Expressen kunde senare publicera dokument som visade att Anders Lettström hade betalat 625 000 kronor till den organiserade brottsligheten för arbetet med att stoppa Markovics bilder.

Kungen förnekade kategoriskt att det skulle kunna finnas bilder på honom i komprometterande situationer.

Ett år senare publicerade Expressen Mille Markovics påstådda kungabild tillsammans med slutsatser från tre bildanalysföretag. Alla tre slog fast att bilden var manipulerad.

Strax därefter hittade en skicklig bildexpert på nätforumet Flashback filmen som kungens huvud hade klippts ut från. Det var den klassiska förlovningsintervjun tillsammans med blivande drottning Silvia från 1976.

Därmed var det bevisat att Markovics påstådda kungabild var en bluff.

Thomas Sjöberg, författare till "Den motvillige monarken", träffade sin källa Mille Markovic flera gånger. Också han understryker gangsterns olika sidor: både brutal brottsling och öm familjefar.

- Mille drevs av revanschlust mot ett samhälle som han ansåg hade behandlat honom illa, ett samhälle där de välbärgade kommer undan. Han hade en svår barndom och en trasig bakgrund. Jag tror att hela hans boxningskarriär kan förklaras med viljan till revansch, säger Thomas Sjöberg.

- Han var en djupt kriminell människa med en historia av extremt våld och gränsöverskridande moral. Men de gånger jag träffade honom såg jag också en djupt mänsklig sida, säger han.

Thomas Sjöberg berättar att Markovic ägnade sig åt "självpåtagna straffexpeditioner" mot andra kriminella som han ansåg hade uppträtt "omoraliskt". Han drog dem inför en egen domstol och hotade dem för att de skulle göra bot och bättring.

Beata Hansson bekräftar att Markovic ansåg sig ha en sådan mission.

- Han ville straffa de onda. Han såg världen i svart och vitt, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!