Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljöpartister kräver medlemsomröstning

Åsa Romson med statsminister Stefan Löfven på presskonferensen i tisdags. Foto: Expressen TV
Tidigare riksdagsledamot Lage Rahm. Foto: Lennart Rehnman

Efter tisdagens migrationsöverenskommelse mellan regeringspartierna har många upprörda röster hörts från olika miljöpartister.

Nu pågår ett arbete med att få till en medlemsomröstning om uppgörelsen.

– Vi är flera stycken på olika håll i landet som arbetar med detta, säger Lage Rahm (MP), tidigare riksdagsledamot som har engagerat sig i arbetet.

Expressen skrev under gårdagen om det missnöje som pyr i Miljöpartiet efter tisdagens migrationsöverenskommelse.

Flera lokala företrädare har öppet kritiserat uppgörelsen och ett par har till och med valt att lämna partiet.

Nu avslöjar Dagens Industri de interna stridigheter som försiggår inom partiet.

Enligt tidningen kan det bli aktuellt med en medlemsomröstning om att dra sig ur migrationsöverenskommelsen, och flera personer inom partiet har engagerat sig i frågan.

"Har inte funnits något mandat"

Lage Rahm, i dag aktiv miljöpartist i Göteborg, berättar att han blev chockad när han fick höra om uppgörelsen, och att han sedan började fundera på vad man kunde göra åt det.

– Det gjordes en blocköverskridande överenskommelse tidigare, den var inte speciellt bra, men det var förståeligt att man behövde kompromissa. Jag trodde dock aldrig att man skulle gå så här långt, säger han

Han berättar att det nu pågår en namninsamling, för att på så sätt få till en medlemsomröstning om uppgörelsen.

Och det är snabba bud som gäller.

– Vi hoppas kunna ha en sådan namninsamling klar inom de närmaste dagarna. Men det är mycket arbete som krävs och alla vi som håller på med detta har andra saker vid sidan om politiken, säger Lage Rahm.

Uppmanar partikolleger att stanna

Till skillnad från ett par av hans kolleger anser inte Lage Rahm att det skulle gynna någon att lämna partiet.

I stället vill han se att de som är emot uppgörelsen stannar kvar och engagerar sig i den tänkta medlemsomröstningen som han och ett par andra planerar.

– Miljöpartiet ska driva en politik för öppenhet och människors rätt att fly undan förtryck. Jag vill stanna och jobba för detta. Det finns alltid en smärtgräns, men där är vi inte ännu. Nu behöver vi namnunderskrifter från medlemmar, vi ser ju helst att dessa stannar kvar och påverkar partiet i rätt riktning, säger han.

Miljöpartiets ledning är fåordig i frågan. Partistyrelsens sammankallande, Jon Karlfeldt, låter hälsa via ett sms att en medlemsomröstning inte är någon vidare idé.

"Jag är skeptisk till idén med en medlemsomröstning. Vi förstår att det finns ett intresse bland många medlemmar att påverka i de här frågorna. Vi har kongress i maj, och partistyrelsen för just nu en dialog, bland annat med Grön Ungdom, om hur ämnet ska kunna lyftas på bästa sätt"

"Det måste finnas en gräns"

Lage Rahm är tydlig med att han har förståelse för partiledningens svåra sits, och han tycker att det är tråkigt att Socialdemokraterna har satt partiet i den sitsen.

Samtidigt menar han att Miljöpartiet inte kan backa från allt, bara för att få sitta kvar i regeringen.

– Om vi skulle bli utknuffade ur regeringen så är det förstås tråkigt, men det är något som får stå för samarbetspartnern i sådana fall. Man måste alltid kompromissa, men det måste finnas en gräns för hur långt man kan gå. Själv känner jag att den har passerats, säger han.

Miljöpartiets försvarspolitiske talesperson, Jakop Dalunde (MP), kommenterade under fredagskvällen nyheten på Twitter.

"Tror inte på medlemsomröstning. Beslut är fattat, även om jag var emot det. Nu behövs fokus på kapacitetsutbyggnad".

När Expressen talade med honom under gårdagen var han tydlig med att även om han accepterar beslutet finns det en gräns även för honom.

– Det finns en gräns, men det är något som vårt parti också har varit tydliga med. Åsa Romson har själv sagt att man inte kan sträcka sig längre än så här när det kommer till eftergifter, sade han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!