Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöpartist och jurist spred näthat anonymt

Aftonbladet berättade under tisdagen om juristen och miljöpartisten som näthatar på Flashback. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.Foto: Jan Wiriden

Den ene är utbildad jurist och medarbetare till EU-parlamentarikern Kristina Winberg: Joel Ankar, 30.

Den andre är miljöpartist och var tidigare aktiv politiker i Landskrona.

Båda har en sak gemensam: De hatar och kränker anonymt på nätforumet Flashback, skriver Aftonbladet.

"Vad är det för skillnad på ett lastbilsflak med bowlingklot och ett lastbilsflak med negerungar? Du kan inte lasta av bowlingkloten med högaffel, skriver juristen Joel Ankar i ett inlägg på Flashback, enligt Aftonbladet.

Under tisdagen ångrade han sina inlägg. I ett sms till Metro skriver han: "Uttalandena jag gjorde då skrevs i affekt och präglades av okunnighet, okänslighet."

Näthatet, där människor hotas, bespottas och kränks i det dolda på nätforumet Flashback, avslöjades under måndagen av Aftonbladet. Då berättade man att en läkare med specialistkompetens på ett stort svenskt sjukhus gjort rasistiska och kränkande inlägg på Flashback. Även hans patienter hade blivit utsatta.

Under tisdagen skriver Aftonbladet om Joel Ankar, jurist och medarbetare till EU-parlamentarikern Kristina Winberg (SD). Vid sidan av sitt arbete har han varit aktiv på forumet Flashback. En av de som fått utstå Joel Ankars avsky och vrede är Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, som han kallat judesvin på Flashback.

Juristen Joel Ankar är sedan i höstas bosatt i Bryssel och även avlönad av Europaparlamentet, där han arbetar som EU-parlamentarikern Kristina Winbergs assistent.

Samtidigt har han, under pseudonym, varit mycket aktiv på Flashback, där han skriver, hetsar, hatar, enligt Aftonbladets granskning.

Skriver om oron över att invandrare bryter sig in

I ett inlägg från januari förra året, skriver han enligt Aftonbladet, om sin oro att invandrare ska ta över svenska hem – och bryta sig in hos vita, lägga beslag på deras pengar, värdeföremål och även sovande flickor och kvinnor.

Juristen vill lösa problemet på sitt eget sätt: Genom att ge svenskar möjligheten att bära skjutvapen.

Joel Ankar har en lång, gedigen akademisk utbildning. Han började studera på juristlinjen under 2007. Han tog examen från Stockholms universitet fem år senare, 2012. Redan under sin utbildning gjorde han flera inlägg på Flashbacks trådar – där han också gjorde klart att han tänkte använda kunskap från sin utbildning – enligt Aftonbladets granskning.

Men det är inte bara judar som drabbats av Joel Ankars inlägg. 2008 gick han till hårt angrepp mot hela den muslimska befolkningen. Den gången skrev han att "islam och dess folk är ett helvetespåfund som skall drivas tillbaka till öknen, med vapen om så krävs. Dessa självömkande, hycklande och chauvinistiska as till muslimer har skadat den civiliserade världen mer än något världskrig."

Joel Ankar har också åsikter om hur våld i nära relation ska stävjas: Med ett snabbt, resolut slag i ansiktet: en örfil. Han menar att personer som inte tar emot verbal kritik och inte går att diskutera med endast kan vara mottaglig för, exempelvis, en örfil.

"En kriminell blatte mindre"

Aftonbladet har vid flera tillfällen försökt få juristen att kommentera sina inlägg. Den 14 januari sa han till tidningen att han inte förstod vad de pratade om när man ringde och ställde frågor. Först när juristen insett att Aftonbladet länkat samman det aktuella Flashbackkontot med hans personnummer, sa han kort:

– Inga kommentarer.

Avslöjandet om juristen Joel Ankar har fått flera andra svenska parlamentariker att reagera och agera.

Cecilia Wikström (FP), Marit Paulsen (FP) och Fredrik Federley (C) har skrivit ett gemensamt brev till EU-parlamentets ordförande Martin Schulz för att göra honom uppmärksam på det som de anser vara ett brott mot EU:s uppförandekod. Där kallar de det som skett "sorgligt och oerhört allvarligt".

De skriver också att Joel Ankar på ett "flagrant sätt bryter mot EU:s grundläggande värderingar genom dessa fasansfulla och djupt kränkande uttalanden".

"När han anställdes av Europaparlamentet skrev han under ett dokument om en uppförandekod som han nu brutit emot", säger Cecilia Wikström i ett pressmeddelande, enligt TT.

I ett sms till tidningen Metro under tisdagen ångrar Joel Ankar sina inlägg. Han i meddelandet att han tar "starkt avstånd" från vad han skrivit: "Uttalandena jag gjorde då skrevs i affekt och präglades av okunnighet, okänslighet och ilska. Jag är en annan person i dag och har mognat betydligt. Jag vill be om ursäkt till de som känt sig kränkta eller illa berörda av mina uttalanden."

Men Joel Ankar är inte ensam om att hata och kränka på Flashback, visar Aftonbladets granskning. En politiker som varit aktiv i Miljöpartiet i Skåne till efter valet har också haft dubbel agenda, visar granskningen.

I officiella sammanhang har miljöpartisten lyft fram det mångkulturella samhället.

Bakom pseudonym, på Flashback, har det låtit annorlunda under sina år som aktiv politiker:

Efter en vild skottlossning uttryckte sig miljöpartisten så här: ”Ett stort grattis till alla i Landskrona, en kriminell blatte mindre... Den bästa julklappen. Nu hoppas jag på en trevlig nyårspresent också.”

"Honom såg vi till att bli av med"

Miljöpartisten har varit politiskt aktiv under många år. Först för Vänsterpartiet i Lomma sedan i Socialdemokraterna. Men inför den förra mandatperioden kandiderade han för Miljöpartiet.

Ingalill Håkansson, ordförande i miljönämnden i Landskrona, säger till Expressen:

– Han är inte partikollega till oss. Honom såg vi till att bli av med innan nyår. Han var aktiv till han började visa sitt fula tryne. Han spelade ett väldigt bra spel. Han lämnade inte ens sitt telefonnummer till oss, och det var konstigt.

Har han varit en belastning för partiet?

– Så småningom... Vi märkte att något var konstigt, så vi började själva söka om honom på nätet. Då kom vi underfull med att något var fel.

Hittade ni de här sakerna på Flashback då?

– Nej, men han hade skrivit något på Facebook och plockat bort det bara efter några timmar. Men någon hann se det. Det var också om invandrare.

"Jag kommer göra en polisanmälan"

Miljöpartisten har bland annat uttryckt att han sparat pengar för att kunna köpa en insatslägenhet och flytta ifrån det han kallar "Blattekrona". Flera personer som förekommit i kriminella sammanhang har han också, på eget bevåg, namngivit – bland annat våldtäktsmisstänkta.

Aftonbladet har bett miljöpartisten kommentera sina formuleringar.

– Jag kommer göra en polisanmälan. Ni har gjort er skyldiga till dataintrång, svarade han då, enligt tidningen.

Och

– Jag har laglig rätt att få uttrycka mina åsikter.

Expressen har sökt både miljöpartisten och Joel Ankar för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.