Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöpartist döms för grovt förtal – anklagade partikollega för sexuella trakasserier

Stefan Nilsson anklagades för sexuella trakasserier.

Under metoo-hösten anklagades Miljöpartiets dåvarande riksdagsledamot Stefan Nilsson för sexuella trakasserier, vilket slutade i att han tvingades lämna partiet. Han valde sedan att anmäla en partikollega som spridit anklagelserna via Instagram. 

Nu döms kvinnan för grovt förtal i Södertörns tingsrätt.

”Det är publiceringen av namnet eller utpekandet av denne som är det problematiska, inte berättelsen som sådan”, går det att läsa i domen. 

Miljöpartisten Stefan Nilsson anklagades för sexuella trakasserier under metoo-hösten 2017 och tvingades lämna partiets riksdagsgrupp. I höstas åtalades den partikamrat som – via Instagram – spridit anklagelserna mot honom. Och i slutet på november stod kvinnan, som nu lämnat Miljöpartiet, inför rätta för grovt förtal. Hon medgav då att hon låg bakom publiceringen på kontot och att avsikten var att Stefan Nilsson inte skulle bli återvald till riksdagen. 

– När miljöpartisterna väljer sina kandidater måste de få veta, sade kvinnan i rätten enligt SVT.  

Stefan Nilsson stannade kvar i riksdagen, trots att partiet ville att han skulle lämna, men kandiderade inte inför valet 2018. I en debattartikel i Expressen har han tidigare beskrivit händelseförloppet: 

Miljöpartiets rykte och rädslan för mediedrev var viktigare än mina dryga 30 år av politiskt arbete”, skriver Stefan Nilsson i debattartikeln. 

Döms för grovt förtal

På måndagen klockan 11 stod det klart att kvinnan dömts för grovt förtal. Hon döms till villkorig dom och 70 dagsböter om 330 kronor. Dessutom ska hon betala 40 000 kronor i skadestånd till Stefan Nilsson.  

Tingsrätten vill understryka att det är självklart att var och en har rätt att berätta om vad denne har varit med om och upplevt. Att för andra beskriva en händelse där man blivit utsatt för övergrepp eller annan kränkande behandling är inte straffbart. Det som kan göra det straffbart är att i sammanhanget peka ut en annan person som gärningsman. Det är publiceringen av namnet eller utpekandet av denne som är det problematiska, inte berättelsen som sådan”, går det att läsa i domen. 

I domen går det att läsa att kvinnan har förnekat brott och motsatt sig att betala något skadestånd: ”Hon har vidgått att hon skrivit det inlägg på Instagram som åklagaren lagt henne till last. Inlägget har dock gjorts på ett slutet konto varför någon större spridning inte skett”.

Stefan Nilsson, tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet.

LÄS MER: Metoo användes som politiskt vapen mot mig