Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöpartiets vallöfte: Höjda studiebidrag

VIKTIGASTE MÅLGRUPPEN. Att Miljöpartiet med Gustav Fridolin i spetsen nu satsar på studenterna är logiskt för ett parti som vill profilera sig i utbildningsfrågor.
Foto: Ylwa Yngvesson

Här är Miljöpartiets stora vallöfte: höja studiemedlen och öka antalet lärarledda timmar.

Studenterna är nu partiets viktigaste målgrupp - som ska hindra MP från att bli uppätna av S.

- Vi kommer att gå in i regeringen med en betydligt starkare position än vad de små allianspartierna gjorde, säger Gustav Fridolin.

I dag befinner sig språkröret Gustav Fridolin på anrika universitet Harvard utanför Boston. Han åker dit för att föreläsa på "The Democracy Center" om rasism och sociala spänningar i Europa.

Men besöket passar också väl in i partiets nya mål att bli störst bland studenter. Det blir den enskilt viktigaste strategiska väljargruppen för MP, och besök i studentmiljöer är prioriterade för både Åsa Romson och Gustav Fridolin.

- Vi vet att det hade stor påverkan på svensk utveckling under lång tid att vi hade ett antal röda år på universiteten och därefter ett antal blåa år. Nu börjar det bli dags för ett par gröna år på universiteten, säger Gustav Fridolin.

Höjning med 300 i månaden

För att locka studentrösterna kommer Miljöpartiet redan nu med en rad vallöften för nästa mandatperiod, där satsningar för fler studentbostäder redan är känt. Utöver boendet vill partiet bland annat höja bidragsdelen i studiemedlet med 300 kronor i månaden, ge studenter rätt till minst 10 timmars undervisningstid i veckan och säkra avgiftsfriheten i högskolesystemet. Det är till viss del stora satsningar som kostar mycket pengar, höjda studiemedel och fler lärarledda timmar beräknas kosta 1 miljard respektive 1,5 miljarder per år.

- Det är ingen hemlighet att vi är beredda att höja skatterna med ett par hundralappar för de som tjänar över 40 000 i månaden. Vi ser att väljarna är beredda att betala om man vet att pengarna går till skolan, säger Gustav Fridolin.

Miljöpartiet vill också backa några av regeringens reformer, till exempel sänkta ungdomsgivaravgifter för unga.

Logisk följd

Att MP nu satsar på studenterna är en logisk följd för ett parti som vill profilera sig i utbildningsfrågor, menar Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet:

- Det kan också vara strategiskt smart att göra det. Det väckte stor bestörtning när alliansen gick ut med att man skulle sänka bidragsdelen, och då såg vi reaktionen från studenterna. Studenterna blir till viss mån en glömd grupp annars, säger Malena Rosén Sundström.

Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Ibrahim Baylan vill inte kommentera MP:s förslag om höjt studiebidrag. Men i februari när regeringen presenterade sitt kritiserade förslag om sänkta bidrag, som sedan drogs tillbaka, sa Baylan att han vill se över studiemedlet.

Miljöpartiets NIO vallöften till studenterna

1 Höja bidragsdelen i studiemedlet med 300 kronor i månaden. Beräknas kosta cirka 1 miljard.

2 Öka tillägget för studenter med barn med 100 kronor per barn i ålder 1 till 2 år, och 50 kronor för barn i åldern 3 till 5 år.

3 Investeringar för fler studentbostäder. Mp föreslår ett stöd på 2 600 kronor per kvadratmeter för den studentbostad som byggs, vilket beräknas ge cirka 10 000 nya lägenheter. Förslaget ingår i den kommande vårbudgeten. Beräknas till 40 miljoner per år.

4 Öka antalet platser på högskolor och universitet.

5 Bredda rekryteringen till högskolan.

6 Ge studenter rätt till minst 10 timmars undervisningstid i veckan. Beräknas kosta 1,5 miljarder.

7 Stärka utbildningars arbetslivsanknytning, karriärcentrum och praktik. Beräknas kosta 150 miljoner per år.

8 Avgiftsfritt högskolesystem, också för utländska studenter. Beräknas kosta 300 miljoner per år.

9 Bygga ett fungerande och internationellt erkänt utvärderingssystem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.