VIKTIGASTE MÅLGRUPPEN. Att Miljöpartiet med Gustav Fridolin i spetsen nu satsar på studenterna är logiskt för ett parti som vill profilera sig i utbildningsfrågor. Foto: Ylwa Yngvesson
VIKTIGASTE MÅLGRUPPEN. Att Miljöpartiet med Gustav Fridolin i spetsen nu satsar på studenterna är logiskt för ett parti som vill profilera sig i utbildningsfrågor. Foto: Ylwa Yngvesson

Miljöpartiets vallöfte: Höjda studiebidrag

Publicerad

Här är Miljöpartiets stora vallöfte: höja studiemedlen och öka antalet lärarledda timmar.

Studenterna är nu partiets viktigaste målgrupp - som ska hindra MP från att bli uppätna av S.

- Vi kommer att gå in i regeringen med en betydligt starkare position än vad de små allianspartierna gjorde, säger Gustav Fridolin.

I dag befinner sig språkröret Gustav Fridolin på anrika universitet Harvard utanför Boston. Han åker dit för att föreläsa på "The Democracy Center" om rasism och sociala spänningar i Europa.

Men besöket passar också väl in i partiets nya mål att bli störst bland studenter. Det blir den enskilt viktigaste strategiska väljargruppen för MP, och besök i studentmiljöer är prioriterade för både Åsa Romson och Gustav Fridolin.

- Vi vet att det hade stor påverkan på svensk utveckling under lång tid att vi hade ett antal röda år på universiteten och därefter ett antal blåa år. Nu börjar det bli dags för ett par gröna år på universiteten, säger Gustav Fridolin.

Höjning med 300 i månaden

För att locka studentrösterna kommer Miljöpartiet redan nu med en rad vallöften för nästa mandatperiod, där satsningar för fler studentbostäder redan är känt. Utöver boendet vill partiet bland annat höja bidragsdelen i studiemedlet med 300 kronor i månaden, ge studenter rätt till minst 10 timmars undervisningstid i veckan och säkra avgiftsfriheten i högskolesystemet. Det är till viss del stora satsningar som kostar mycket pengar, höjda studiemedel och fler lärarledda timmar beräknas kosta 1 miljard respektive 1,5 miljarder per år.

- Det är ingen hemlighet att vi är beredda att höja skatterna med ett par hundralappar för de som tjänar över 40 000 i månaden. Vi ser att väljarna är beredda att betala om man vet att pengarna går till skolan, säger Gustav Fridolin.

Miljöpartiet vill också backa några av regeringens reformer, till exempel sänkta ungdomsgivaravgifter för unga.

Logisk följd

Att MP nu satsar på studenterna är en logisk följd för ett parti som vill profilera sig i utbildningsfrågor, menar Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet:

- Det kan också vara strategiskt smart att göra det. Det väckte stor bestörtning när alliansen gick ut med att man skulle sänka bidragsdelen, och då såg vi reaktionen från studenterna. Studenterna blir till viss mån en glömd grupp annars, säger Malena Rosén Sundström.

Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Ibrahim Baylan vill inte kommentera MP:s förslag om höjt studiebidrag. Men i februari när regeringen presenterade sitt kritiserade förslag om sänkta bidrag, som sedan drogs tillbaka, sa Baylan att han vill se över studiemedlet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag