Miljöpartiets stöd har halverats på ett halvår

Isabella Lövin och Gustav Fridolin är MP:s språkrör.
Foto: Johanna Rapp
Åsa Romson.
Foto: Alex Ljungdahl

Miljöpartiet har halverats på ett halvår och har just nu sitt lägsta stöd sedan 2006.

Det visar en ny Sifo-undersökning som SvD beställt.

– Det är ganska väntade siffror efter den senaste tidens turbulens, säger nyvalda partisekreteraren Amanda Lind.

I Sifos väljarbarometer för maj visar siffrorna att krisen för Miljöpartiet inte är över, utan snarast har fördjupats.

Partiet är med sina 4,1 nära riksdagsspärren, en statistiskt säkerställd siffra i SvD:s undersökning.

Förra veckan publicerade SvD en extraundersökning med anledning av MP-krisen. Majresultatet bekräftar det som visades då: Miljöpartiet ligger just nu på sitt lägsta stöd sedan 2006.

"Ganska väntat"

Miljöpartiets ledning är inte överraskad av resultatet.

– Det är ganska väntade siffror efter den senaste tidens turbulens. Vi siktar framåt och kommer att jobba hårt för att vända trenden. Det pågår väldigt mycket grön politik för hållbar utveckling i hela landet och det tror jag är vad väljarna vill se från oss. Kongressen innebär ett tydligt avstamp där vi fokuserar på den gröna omställningen, vad vi åstadkommit och vad vi vill framåt, säger den nyvalda partisekreteraren Amanda Lind till Expressen.

Sedan valet 2014 har 96 000 väljare gått till S och V, 73 000 till alliansen och fler än 50 000 uppger att de inte skulle rösta alls om det var val i dag. Särskilt storstadsbor och kvinnor under 50 år – MP:s starka väljargrupper – har i stor utsträckning övergett partiet.

Språkrörsvalet hjälpte inte

Några av intervjuerna som ligger till grund för de nya opinionssiffrorna gjordes efter att valberedningen presenterat förslaget på nytt kvinnligt språkrör, och även efter att Isabella Lövin blivit vald.

Detta har inte hjälpt upp siffrorna.

– Det finns inga tecken på att språkrörsbytet har haft någon direkt effekt på opinionen. Krisen för Miljöpartiet är inte över, den fortsätter, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Däremot ligger Socialdemokraterna kvar på samma nivå.

Väljarna har alltså inte straffat partiet för samregerandet med MP.

- Att stödet för oss ligger stabilt trots en ganska turbulent period visar att väljarna uppskattar vårt arbete för att utveckla den svenska modellen med tydlig jobbpolitik, rejäla satsningar på välfärd och skola samt ordning och reda i migrationspolitiken, säger Carin Jämtin, partisekreterare, till Expressen.

Alliansen har inte lockat MP-väljare

Alliansen har inte gått framåt under perioden. Liberalerna ökar något, till 6,2 procent, men C backar med en procentenhet och landar på 6,3 procent samtidigt som Moderaterna ligger i stort sett stilla på 25,7 procent.

Vänsterpartiet har 7,9 procent av väljarkårens stöd och SD:s tillbakagång har bromsats och stödet ökar från 15,7 till 16,1, ett resultat som dock ligger inom felmarginalen.

Fakta: Sifo i maj

S: 26,5 (–0,2)

V: 7,9 (+0,7)

MP: 4,1 (–1,9)

M: 25,7 (–0,1)

C: 6,3 (–1,0)

L: 6,2 (+0,7)

KD: 4,0 (–0,5)

SD: 16,1 (+0,4)

1 937 personer tillfrågades i mätningen som genomfördes den 2–12 maj. Förändringar från föregående mätning den 4–14 april inom parentes. Alla förändringar utom den för Miljöpartiet ligger inom den statistiska felmarginalen.

Källa: GP/SvD/Sifo

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.