Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljöpartiets sämsta siffra på tio år

Mätningen.
Krisen för Isabella Lövin och Gustav Fridolin släpper inte. Foto: Olle Sporrong

Miljöpartiets utdragna kris är långt ifrån över: nu kommer nästa smäll.

Partiet är nere vid riksdagsspärren med 4,1 procent - sämsta siffran på 10 år i Expressens och Demoskops mätningar.

- Att andelen osäkra väljare ökar är ett tecken på att politiken måste bli tydligare, säger Amanda Lind, MP, partisekreterare.

Samtidigt är det fortsatt mycket jämnt mellan blocken.

Opinionen

Socialdemokraterna 28,7 % (+1,7 %)

Vänsterpartiet 6,4 % (-2,2 %)

Miljöpartiet 4,1 % (-0,7 %)

Moderaterna 22,7 (-1,7 %)

Liberalerna 5,0 % (+0,7 %)

Kristdemokraterna 3,7 % (+0,7 %)

Centerpartiet 8,1 % (+1,0 %)

Sverigedemokraterna 16,9 % (-1,0 %)

Feministiskt initiativ 2,6 % (+0,4 %)

RÖDGRÖNA 39,2 % (-1,2 %)

ALLIANSEN 39,5 % (+1,2 %)

 

Så gick undersökningen till

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 27 september-5 oktober 2016.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1253.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Vänsterpartiets nedgång är statistiskt säkerställd.

Det är fortsatt mycket små svängningar mellan blocken. Alliansen tar tillbaka sitt övertag från de rödgröna, men blott med 0,3 procentenheter, visar Expressens och Demoskops senaste mätning.

- Det växlar nästan varje månad. Det är ett mycket osäkert läge. Vi ser en ökad andel osäkra väljare i den här mätningen och det speglar situationen just nu. Det är ett avvaktande läge, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

Socialdemokraterna ökar till 28,7 - partiets högsta siffra sedan mars 2015 medan Moderaterna går ner till 22,7 procent.

- Vi tar tag i Sveriges utmaningar, prioriterar resurserna till välfärden och står upp för den svenska modellen. Anna Kinberg Batra vill inte lämna besked om hon kan tänka sig regera med stöd av Sverigedemokraterna och ger inga nya svar på de problem Sverige står inför, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad.

 

LÄS MER: Anna Kinberg Batra nobbar Sverigedemokraterna

"MP har tagit stort ansvar"

Men när det gäller regeringspartnerns opinionssmäll - 4,1 procent i oktobermätningen och därmed Miljöpartiets sämsta siffra på 10 år - är hon mer kortfattad.

- Miljöpartiet har tagit stort ansvar i regeringsställning och att ta ansvar för Sverige brukar löna sig på valdagen, säger Rådström Baastad.

 

LÄS MER: K-G Bergström: Ni har bara er själva att skylla, Miljöpartiet

"Djupt bekymmersamt"

Men det är just regeringsställningen som straffat partiet, menar Demoskops Peter Santesson, chef för opinionsanalys. Partiet går nu igenom en opinionskris i slowmotion, menar han.

- Varje månad är inte jättedramatisk men när man drar ut trenden är det djupt bekymmersamt för dem. De har successivt närmat sig fyraprocentsgränsen och nu är de framme där och nosar. Det vi ser är priset de betalar för regeringsmakten. De har tvingats till väldigt stora uppoffringar i sakfrågor som är viktiga för deras väljare, säger han och nämner bland annat skärpningen av migrationslagstiftningen

Detta i kombination med partiets utdragna kris under våren och försommaren.

- De hade den där handskakningsdebatten i våras som kan ha upprört även andra väljargrupper. Å ena sidan migrationspolitiken å andra sidan har de skärpt tonen i mångkulturella frågor, säger han.

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind, som valdes under den dramatiska kongressen i Karlstad i maj, konstaterar att det fortfarande finns mycket kvar att göra för att partiet ska klara sina mål på miljöområdet.

- Att andelen osäkra väljare ökar är ett tecken på att politiken måste bli tydligare. Vi ska fortsätta visa på konkreta resultat av vår och regeringens politik. Aldrig någonsin har det investerats lika mycket i klimatomställningen som nu, säger hon.

 

LÄS MER: Fridolin – pojken som tappade guldbyxorna

Vänsterpartiet tappar stort

För Vänsterpartiet är nedgången ännu större jämfört med förra månaden, och dessutom den enda förändringen i mätningen som är statistiskt säkerställd. Partiets opinionsflyt vänder tvärt i oktobermätningen och Jonas Sjöstedts parti tappar nu 2,2 procentenheter.

- Eftersom det bara är en enda mätning med nedgång är det svårt vilka grupper det handlar om och vart de tagit vägen. Men något har hänt som gjort att deras stöd tagit skada. Det är osäkert varför men tittar man på vad som hänt har de haft en debatt om partiets hållning i hederskulturfrågor som varit kraftigt ifrågasatta också internt, säger Peter Santesson.

LÄS MER: Jan Björklunds förnedrande erbjudande till Stefan Löfven

Partiernas kommentarer

Socialdemokraterna

Lena Rådström Baastad, partisekreterare:

Vi tar tag i Sveriges utmaningar, prioriterar resurserna till välfärden och står upp för den svenska modellen. Anna Kinberg Batra ger inga nya svar på de problem Sverige står inför.

Vänsterpartiet

Aron Etzler, partisekreterare:

Den här undersökningen avviker från snittet, där vi ligger runt 7,5-8 procent. Generellt går det rätt bra för oss, vi har precis slagit medlemsrekord för en sommarperiod till exempel.

Miljöpartiet

Amanda Lind, partisekreterare:

Man kan konstatera att det är jämnt mellan blocken. Att andelen osäkra väljare ökar är ett tecken på att politiken måste bli tydligare. Vi ska fortsätta visa på konkreta resultat av vår och regeringens politik.

Sverigedemokraterna

Richard Jomshof, partisekreterare:

Det går bra för Sverigedemokraterna och vi har stabiliserat oss på runt 20 procent i opinionen. Det innebär att det går upp i vissa mätningar och ned i andra. Det är snittet av samtliga mätningar som är det intressanta.

Centerpartiet

Michael Arthursson, partisekreterare:

Centerpartiet når den högsta nivån på tio år och alliansen ökar. Vi känner starkt stöd för vår politik för att bryta tudelningen och skapa fler jobb i hela landet. Centerpartiet och Annie Lööf står för ett nytt ledarskap för Sverige.

Moderaterna

Tomas Tobé, partisekreterare:

Det är positivt att alliansens stöd växer jämfört med förra mätningen. Moderaterna vill ta tag i Sveriges samhällsproblem med ökande utanförskap och otrygghet. För det behövs en ny alliansregering.

Liberalerna

Maria Arnholm, partisekreterare:

Liberala värderingar är hotade i världen och i Sverige. Vi fortsätter att föra kampen för människors frihet. Vi kommer att fortsätta att arbeta hårt med siktet inställt på ett starkt valresultat och en ny Alliansregering 2018.

Kristdemokraterna

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare:

En förbättring sen sist. Vårt budgetförslag innehåller stora och viktiga reformer för barnfamiljer och pensionärer. Jag tror att fler kommer att uppskatta politiska förslag som bygger på goda värderingar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!