Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöpartiets nya ras – strax över spärren

Miljöpartiets nya språkrör Isabella Lövin har fått ärva ett tufft läge från Åsa Romson.
Foto: Olle Sporrong
Moderaterna och Anna Kinberg Batra backar något, men Alliansen är fortsatt störst.
Foto: Olle Sporrong
Så här har kurvan för Miljöpartiet sett ut.
Foto: Novus

Opinionsmätningarna den senaste månaden har inte varit någon rolig läsning för Miljöpartiet.

I Novus och Ekots väljaropinion för maj noterar MP ett nytt bottenresultat – och hamnar precis över riksdagsgränsen.

Samtidigt ökar Socialdemokraterna igen.

När DN/Ipsos opinionsmätning för maj presenterades noterade Miljöpartiet sitt sämsta resultat någonsin – partiet hamnade enligt mätningen under riksdagsspärren. Efter skandalerna, där både bostadsminister Mehmet Kaplan och vice statsminister Åsa Romson avgått under våren, har partiets siffror sjunkit kraftigt.

Och så även när Novus väljaropinion för Sveriges radio Ekot presenteras. Svensk Väljaropinion är ett "poll of polls" som sammanställer alla mätningar. Ett väljarindex som kommer en gång i månaden – den här gången sammanställt på intervjuer genomförda under maj 2016.


LÄS MER: Stefan Löfven ville göra en större regeringsombildning


Har minskat 8 procent sedan 2014

I nya mätningen visas att Miljöpartiet får 4,2 procent av väljarrösterna. Det är en hel procentenhet mindre än förra månaden och det sämsta resultatet partiet någonsin haft i sammanställningen.

Och jämför man med sommaren 2014, strax innan valet, hade MP drygt 12 procent av rösterna – alltså nästan 8 procentenheter mer än nu.

– Miljöpartiet är dels i en förtroendekris, dels handlar det om att Miljöpartiet har få politiska resultat att visa upp. Den bilden har satt sig. Språkrören står inför en stor utmaning, sa David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till Dagens Nyheter för två dagar sedan, angående partiets låga resultat.

När det gäller övriga partier är det noterbart att Moderaterna tappar 0,4 procent sedan sist. Och Sverigedemokraterna fortsätter att backa i opinionsmätningarna. Efter en kraftig uppgång i höstas hamnar partiet nu 0,2 procentenheter lägre än senast, strax under 17 procent.

Vid årsskiftet låg partiet runt 20 procent.


LÄS MER: Regeringsombildningen innebar tre nya ministrar


Alliansen fortsatt störst av blocken

Socialdemokraterna går dock framåt igen, den här gången mest av samtliga partier. Efter Stefan Löfvens regeringsombildning ökar partiet 0,6 procentenheter, lika mycket som Liberalerna. Även KD och V ökar marginellt – men de förstnämnda håller sig alltjämt under riksdagsgränsen.

Mellan blocken står det dock still. Alliansen har 41,8 procent av rösterna, de rödgröna har 38,4. Ungefär samma resultat som senast.

Novus/Ekot väljaropinion maj 2015

Moderaterna 25,5 (-0,4)

Liberalerna 6,4 (0,6)

Centerpartiet 6,3 (-0,3)

Kristdemokraterna 3,6 (0,2)

Socialdemokraterna 26,5 (0,6)

Vänsterpartiet 7,7 (0,3)

Miljöpartiet 4,2 (-1,0)

Sverigedemokraterna 16,7 (-0,2)

Feministiskt Initiativ 2,1 (0)

Osäkra väljare 13,1 (2,0)

Alliansen 41,8 (+0,1)

Rödgröna 38,4 (-0,1)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.