ÖPPEN KONFLIKT. Miljöpartiet i Haninge skakas av en konflikt där kommunalrådet och gruppledaren Anna Ragnar och Mikael Trolin står på var sin sida. Foto: Miljöpartiet
ÖPPEN KONFLIKT. Miljöpartiet i Haninge skakas av en konflikt där kommunalrådet och gruppledaren Anna Ragnar och Mikael Trolin står på var sin sida. Foto: Miljöpartiet

Miljöpartiets möte slutade i bråk – igen

Publicerad

Efter ett kaotiskt möte med Miljöpartiet i Haninge utbröt slagsmål mellan två medlemmar utanför möteslokalen.

Situationen var så allvarlig att polis kallades till platsen.

- När man skulle gå ut började två unga medlemmar slåss, berättar Anna Ragnar, Miljöpartiets kommunalråd i Haninge.

Expressen kunde i december rapportera om interna stridigheter i Miljöpartiet i Haninge söder om Stockholm. Det handlade då om att Mikael Trolin och andra MP-medlemmar inte fick komma in på ett möte.

I förrgår uppstod ett nytt bråk.

MP i Haninge samlades då för ett medlemsmöte, där man spikade partiets lista i kommunvalet. Anna Ragnar, kommunalråd och MP:s gruppledare i Haninge, beskriver mötet som kaotiskt.

- Det var en väldigt hätsk och otrevlig stämning.

Efter mötet urartade situationen helt.

- När man skulle gå ut började två unga medlemmar slåss. En annan medlem filmade alltihop, men han tvingades radera filmen, eftersom han höll på att åka på stryk, säger Anna Ragnar.

Det gick så långt att någon ringde polisen, men när de kom till platsen var det lugnt.

Tråkigt med konflikterna

Bråket är bara kulmen på en längre konflikt i MP Haninge, där bland annat Mikael Trolin har anklagat Anna Ragnar för att ha uttryckt sig rasistiskt.

Konflikten har blivit så infekterad att MP:s högsta ledning nu har gripit in och partisekreteraren Anders Wallner träffade styrelsen i mitten av december.

Expressen har tagit del av ett mejl från Wallner efter mötet, som skickades till Mikael Trolin och partistyrelsen, där det står att det "finns exempel på både sexistiskt och rasistiskt språkbruk mellan medlemmar".

- Det är väldigt tråkigt att en avdelning med så många medlemmar, som har goda förutsättningar att driva en bra verksamhet, får lägga så mycket tid på att hantera konflikter, säger Wallner.

"Det är hysteriskt"

Mikael Trolin tycker det är hög tid att ledningen reagerar.

- Det är bra, med tanke på att man har så hög svansföring i frågor som gäller diskriminering.

Anna Ragnar är trött på alla anklagelser, som hon ser som helt grundlösa.

- Vi kan inte säga någonting utan att bli kallade rasister. Det spelar ingen roll vad vi säger. Det är helt hysteriskt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag