Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöpartiets kris – detta har hänt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Isabella Lövin ersätter Åsa Romson.
Foto: Jessica Gow/TT
Åsa Romson avgår som språkrör.
Foto: Patrik Österberg/STELLA PICTURES

Mehmet Kaplan avgick som bostadsminister, Yasri Khan tvingades lämna sin kandidatur till partistyrelsen och Åsa Romson lämnar som språkrör.

Krisen och turbulensen i Miöjöpartiet har varit enorm under våren.

Här är de viktigaste hållpunkterna.

Torsdag 14 april

På torsdagsmorgonen den 14 april, spreds bilder från en middag från sommaren 2015. På bild tillsammans med bostadsminister Mehmet Kaplan fanns llhan Senturk, ordförande för svenska Grå Vargarna.


Senare samma dag avslöjar SVT att MP-ministern vid flera tillfällen träffat representanter för islamistiska organisationen Milli Görüs.


Fredag 15 april

Trots det uttalar språkröret Gustav Fridolin på fredagen förtroende för sin minister.


Söndag 17 april

Svenska Dagbladet avslöjade under söndagen att Mehmet Kaplan jämfört israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar.


Måndag 18 april

12:30 på måndagen meddelade Stefan Löfven på en presskonferens på Rosenbad att han beviljat Kaplans begäran om entledigande. Beslutet kom efter en "samlad bedömning, enligt statsministern.


Regeringssprickan blev tydlig när språkrören fortsatt stod upp för Kaplan.


Tisdag 19 april

På tisdagen den 19 april gästade Åsa Romson SVT:s morgonprogram och kallade terrorattentaten i New York 2001 för 9/11-olyckorna.


Gustav Fridolins närmaste man, Magnus Johansson, planeringschef på utbildningsdepartementet, försökte påverka innehållet i SVT:s Aktuellt.


Tisdag 19 april och onsdag 20 april

Yasri Khan, nominerad till partistyrelsen vägrade ta TV4:s kvinnliga reporter i hand. Hans agerande orsakar en kritikstorm där många ifrågasätter partiets värderingar kring jämställdhet. Khan hoppar av dagen därpå.


Torsdag 21 april

På torsdagen gästade Gustav Fridolin morgonsofforna och medgav att han känt till Khans inställning men inte förstått hur kränkande det kunde vara.


Lördag 23 april

Nu kommer det första avgångskravet mot Fridolin och Romson. I ett öppet brev skriver Etelka Huber, kommunalråd i Nässjö, att Romson och Fridolin borde ta sitt ansvar för vad som hänt och avgå.


Söndag 24 april

Ett krismöte som skulle hållas på söndagen ställs in. Miljöpartiet backar på grund av rädsla för att bli avlyssnade.


Måndag 25 april

Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin kallar till en extrainsatt pressträff klockan 11.30 på måndagsförmiddagen.

På pressträffen berättade språkrören att de är beredda att ställa platser till förfogande. Men de vill stanna kvar.


Onsdag 27 april

Ett uttalande från MP-politikern Derya Uzel Senir cirkulerar, där hon menar att partiet ska arbeta för att inte erkänna det armeniska folkmordet. Hon uppmanas av partiet att lämna alla sina uppdrag.


Uppgifter om att Kamal al Rifai, ledamot i MP Burlöv, har bjudit in den salafistiske imamen Salman al-Ouda till Malmö, framkommer. al-Ouda ska ha varit en inspirationskälla till Usama bin Ladin.


Torsdag 28 april

Enligt källor till Dagens industri är Isabella Lövin redo att ta över som språkrör för partiet.

De stora MP-distrikten för intensiva diskussioner om Gustav Fridolins och Åsa Romsons framtid.


Fredag 29 april

Ungdomsförbundet Grön Ungdom meddelar valberedningen att de vill byta ut båda språkrören. MP:s Örebrodistrikt föreslår att Åsa Romson byts ut mot Isabella lövin eller Alice Bah Kuhnke.


Lördag 30 april

S-väljarna blir alltmer negativa till regeringssamarbetet med Miljöpartiet.

En opinionsmätning av SvD/Sifo visar att 45 procent av S-väljarna vill bryta samarbetet.


Söndag 1 maj

LO-basen  Karl-Petter Thorwaldsson dundrar återigen mot Miljöpartiet. Han menar att LO-medlemmar inte tycker om miljöpartister – och aldrig har gjort det.


Onsdag 4 maj

Carl Schlyter som pekats ut som möjlig efterträdare till Fridolin klargör att han inte kommer att kandidera till posten. Även biståndsminister Isabella Lövin meddelade då hon inte var en kandidat till posten som språkrör.


Torsdag 5 maj

Miljöpartiet är nu riksdagens minsta parti tillsammans med KD, enligt en extra Sifo-mätning.


Måndag 9 maj

MP:s valberedning föreslår på måndagen Isabella Lövin som nytt kvinnligt språkrör. Gustav Fridolin föreslås sitta kvar.


Åsa Romson meddelade samma dag att hon avgår som minister. Hon säger också att hon själv uppmanade Isabella Lövin att ställa upp som kandidat till språkrörsposten.


Onsdag 11 maj

Den petade MP-politikern Yasri Khan går till rasande angrepp på sina kritiker i ett – nu raderat – inlägg på Facebook. Han hävdar bland annat att de har kopplingar till terrorgruppen PKK.


Torsdag 12 maj

Nytt bottenrekord i opinionen. I Novus mätning tappar Miljöpartiet 1,1 procentenheter och hamnar på 4,5 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.