Miljöpartiet vill skapa jobb – med utökat rut

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: Axel Öberg

Miljöparitet vill ha fler enkla jobb - och något som ska finansieras med utbyggt rut eller andra typer av avdrag.

I Dagens Nyheter säger han:

- Miljöparitet är öppna för att ha fler former av olika avdrag i reparationsbranschen på ett sådant sätt att vi får fler jobb som man kan ha med mindre utbildning och begränsade svenskkunskaper

I Dagens Nyheter intervjuas Gustaf Fridolin av reportern Jens Kärrman och där berättar Gustaf Fridolin att han vill att miljöparitet ska vara brobyggare i svensk politik.

Det finns en oro i miljöparitet att man tappat sin tidigare mittenprofil och att väljarna uppfattar MP som ännu ett vänsterparti.

En fråga där man skulle kunna bli överens över blockgränserna är handlar om diskussionen att ordna fler enkla jobb som inte alltid kräver spårkunskaper eller utbildning.

Det är en fråga som miljöparitet drivit tidigare precis som till exempel Moderaterna också gjort.

Detta skulle kunna finansieras med ett skatteavdrag. Det behöver inte innebära rutavdrag utan kan - enligt Fridolin - också handla om andra avdrag.

- - Vi måste titta på andra sätt att uppnå det som rut faktiskt bidragit med, det är bra att erkänna att det öppnat fler vägar in på arbetsmarknaden.

SVT:s Margit Silberstein erfor tidigare under kvällen att miljöparitet planerar att ha med detta förslag i överläggningarna om flyktingfrågan med de övriga partierna nu på fredag.

Det skulle då handla om jobb inom flyttfirmor och som kan finansieras med ett utvidgat rutavdrag.

Stefan Löfven nämnde - som hastigast - i partiledardebatten i söndags att det kunde skapas fler gröna jobb, till exempel inom skognäringen.

Miljöparitets förslag kommer då flyktingströmmarna har ökat och att det kommer så många till Sverige. Ett stort antal av flyktingarna har låg utbildning och har svårt att komma in på en arbetsmarknad med mer avancerade jobb.

Tyskland som förebild

Svenskt Näringsliv och allianspartierna länge velat ha enklare jobb med Tyskland som förebild - där är arbetslösheten låg och en stor del av arbetsmarknaden består av enklare låglönejobb.

Det här förslaget är också något motsägelsefullt för MP då regeringen i sin lagda budget ska minska på det nuvarande rutavdraget.  Men – som SVT också berättar – hade Miljöpartiet som politik före valet att rut skulle kunna handla om fler tjänster än vad det gör i dag, som till exempel reparationstjänster.

Ett sådant avdrag har Moderaterna redan föreslagit.

Så när Miljöpartiet nu lägger ett sådant här förslag om enkla jobb - som S är emot, precis som LO - kan det innebära gnissel med samarbetspartnern i regeringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.