Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljöpartiet vill se över straffrabatt för unga

Johan Forssell (M): "Det är väldigt mycket jobb kvar"
”Vi vill inte ta bort principen, men finns det justeringar som man vill göra så ska vi diskutera det”, säger Rasmus Ling, rättspolitisk talesperson för MP, till TT inför fredagens samtal. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet är redo att diskutera om den så kallade straffrabatten för unga vuxna över 18 år kan ändras på något sätt.

– Vi vill inte ta bort principen, men finns det justeringar som man vill göra så ska vi diskutera det, säger Rasmus Ling, rättspolitisk talesperson för partiet, till TT inför fredagens samtal.

Han betonar att MP vill vara konstruktiv i samtalen och att flera andra partier och Riksåklagaren haft förslag på ändringar.

– Men det finns inte ens på kartan för oss att man skulle ändra den för barn, säger Ling och syftar på unga under 18 år.

Det är viktigt att det heller inte är ändringar som skulle kunna leda till att personer, genom att de direkt får ett hårdare straff, dras in i kriminalitet. Men gäller det grova brott och upprepad brottslighet kan man diskutera justeringar.

– Straffar man unga som inte redan är etablerade kriminella så kan det leda till att man sugs in i kriminalitet, säger Rasmus Ling

Han vill inte gå in på vad den lista med förslag, som regeringen tänker sig lägga fram i dag, innehåller i detalj. Han hoppas på att samtalen ska kunna leda till en uppgörelse.