Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MP vill sätta stopp för fossila drivmedel 2030

Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

2030 kommer bensinen att ta slut i tanken, om Miljöpartiet får som de vill. 

Det är klimatförändringarna, inte klimatåtgärderna som är farliga, skriver språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin på DN Debatt. 

Bensinförbudet blir "ett viktigt steg för att nå 100 procent förnybar energi och för att minska vårt importberoende av länder med fossil energiproduktion", enligt språkrören. 

Ett bensinförbud är avgörande för att Sverige ska leva upp till åtagandena inom Parisavtalet och ta det internationella ledarskap som världen behöver, enligt Isabella Lövin och Gustav Fridolin. 

DN Debatt presenterar språkrören Miljöpartiets klimatstrategi med 142 åtgärder. Bensinförbudet är ett av dem. 

För att sålla ut bränslet, vill partiet effektivisera transporter och satsa på andra energikällor. 

 

LÄS OCKSÅ: MP vill ha en app för all kollektivtrafik. 

 

"Elektrifiering och produktion av förnybara drivmedel kommer gynna både miljön och ekonomin", skriver Isabella Lövin och Gustav Fridolin. 

Stoppet för fossila drivmedel 2030 blir ett viktigt steg för att nå 100 procent förnybar energi och för att minska bränsleimporten, enligt språkrören.

Kritiserar andra partier

I debattartikeln kritiserar Isabella Lövin och Gustav Fridolin de borgliga partiernas motstånd till flygskatt och Moderaternas negativa inställning till höghastighetståg som de menar kommer att slå hårt mot framtiden.

"Det kan inte ha undgått någon att den samlade vetenskapen visat att vi måste ställa om samhället till en fossilfri ekonomi nu, inte sen. Det är vi politiker som har uppgiften att lägga fram och genomföra förslagen som tar oss dit", skriver språkrören.

 

LÄS TIDIGARE DEBATTARTIKEL: Klimatet förtjänar bättre än omogna Miljöpartiet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!