Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

MP vill sätta stopp för fossila drivmedel 2030

Publicerad

2030 kommer bensinen att ta slut i tanken, om Miljöpartiet får som de vill. 

Det är klimatförändringarna, inte klimatåtgärderna som är farliga, skriver språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin på DN Debatt. 

Bensinförbudet blir "ett viktigt steg för att nå 100 procent förnybar energi och för att minska vårt importberoende av länder med fossil energiproduktion", enligt språkrören. 

Ett bensinförbud är avgörande för att Sverige ska leva upp till åtagandena inom Parisavtalet och ta det internationella ledarskap som världen behöver, enligt Isabella Lövin och Gustav Fridolin. 

DN Debatt presenterar språkrören Miljöpartiets klimatstrategi med 142 åtgärder. Bensinförbudet är ett av dem. 

För att sålla ut bränslet, vill partiet effektivisera transporter och satsa på andra energikällor. 

 

LÄS OCKSÅ: MP vill ha en app för all kollektivtrafik. 

 

"Elektrifiering och produktion av förnybara drivmedel kommer gynna både miljön och ekonomin", skriver Isabella Lövin och Gustav Fridolin. 

Stoppet för fossila drivmedel 2030 blir ett viktigt steg för att nå 100 procent förnybar energi och för att minska bränsleimporten, enligt språkrören.

Kritiserar andra partier

I debattartikeln kritiserar Isabella Lövin och Gustav Fridolin de borgliga partiernas motstånd till flygskatt och Moderaternas negativa inställning till höghastighetståg som de menar kommer att slå hårt mot framtiden.

"Det kan inte ha undgått någon att den samlade vetenskapen visat att vi måste ställa om samhället till en fossilfri ekonomi nu, inte sen. Det är vi politiker som har uppgiften att lägga fram och genomföra förslagen som tar oss dit", skriver språkrören.

 

LÄS TIDIGARE DEBATTARTIKEL: Klimatet förtjänar bättre än omogna Miljöpartiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag