Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljöpartiet kan byta namn – ska utredas

MP:s EU-parlamentariker Jakop Dalunde. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Miljöpartiets ledning utreder om namnet kan bytas. Foto: TT NYHETSBYRÅN / Claudio Bresciani/TT

Flera medlemmar i Miljöpartiet de gröna vill byta namn – till enbart De gröna.

Namnbytet har diskuterats länge och nu går ledningen med på att frågan utreds, skriver Sveriges Radios Ekot.

Syftet: Att signalera att man inte är ett enfrågeparti.

En av de drivande vad gäller Miljöpartiets namnbyte har varit Jakop Dalunde, EU-parlamentariker och ledamot i partistyrelsen.

– Jag tror att många uppfattar att Miljöpartiet skulle vara ett enfrågeparti som bara bryr sig om miljön och klimatet. Det är inte sant, vi har en bred ideologi, säger han och fortsätter:

– För att tydliggöra det för väljarna tycket jag att det finns meriter av att se över ett namnbyte till enbart De gröna.

Miljöpartiets namnbyte på tapeten

Jakop Dalunde berättar att MP har gjort studiebesök hos bland annat De gröna i Tyskland och Nederländerna, som det har gått bra för.

– En framgångsfaktor är att de uppfattas av väljarna att inte bara ha en stark politik när det gäller miljö och klimat, säger han i Expressen TV.

Det är en rad partimedlemmar som vill byta namn, enligt Sveriges Radio.

Frågan har diskuterats i flera år, men har röstats ner på Miljöpartiets kongresser. Nu går dock partistyrelsen medlemmarna delvis till mötes – och föreslår en utredning. Den väntas i så fall vara klar om cirka ett år, skriver SR.

Jakop Dalunde säger att namnbytet är en fråga ”på relativt lång sikt”.

– Det kanske skulle ske i slutet av den här mandatperioden eller i början på nästa. Det är inget tvärt kast och det bör ske vid en klok tidpunkt, till exempel i samband med ett nytt partiprogram, säger han.

”Klart det finns nackdelar”

Enligt tillförordnade partisekreteraren Marléne Tamlin är det inte okomplicerat att byta namn. Det kan bland annat bli dyrt. 

– Det kan vara en del av att signalera att man gör någonting lite nytt, och att vi vill bredda sig och så. Men det är klart att det finns nackdelar, det är inget litet jobb att byta namn, säger Tamlin till SR.