Varken vice statsminister Isabella Lövin eller Gustav Fridolin har hittills uttalat sig om läckan hos Transportstyrelsen. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅNVarken vice statsminister Isabella Lövin eller Gustav Fridolin har hittills uttalat sig om läckan hos Transportstyrelsen. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Varken vice statsminister Isabella Lövin eller Gustav Fridolin har hittills uttalat sig om läckan hos Transportstyrelsen.  Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mikaela Kotschack, pressekreterare för både Lövin och Fridolin, hänsvisar till Anna Johansson som är ansvarig minister. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENMikaela Kotschack, pressekreterare för både Lövin och Fridolin, hänsvisar till Anna Johansson som är ansvarig minister. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Mikaela Kotschack, pressekreterare för både Lövin och Fridolin, hänsvisar till Anna Johansson som är ansvarig minister. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Miljöpartiet vägrar uttala sig om läckan hos Transportstyrelsen

Publicerad

Allianspartierna, SD och nu även V är beredda att väcka misstroende mot ansvariga ministrar efter Transportsrytelsens it-skandal.

Men från MP – som sitter i regering med de ytterst ansvariga – har det hittills varit tyst.

"För frågor om Transportstyrelsen hänvisar jag till Anna Johansson som är ansvarigt statsråd", skriver Mikaela Kotschack, pressekreterare för både Isabella Lövin och Gustav Fridolin, i ett sms.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, har tidigare sagt att han haft kännedom om Transportstyrelsens it-läcka sedan januari 2016. På måndagen bekräftades också att försvarsminister Peter Hultqvist, S, blev informerad i mars förra året.

Trots det ska ingen ha informerat ansvarig minister Anna Johansson, S.

 

LÄS MER: 7 frågor och svar om it-skandalen på Transportstyrelsen

 

Infrastrukturminister Anna Johansson, S, säger sig ha fått information om haveriet vid Transportstyrelsen först i år. Trots att både inrikesminister Anders Ygeman, S, och försvarsministern vetat sen tidigt 2016.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Öppnar för misstroendeförklaring

På grund av den pågående skandalen i Transportstyrelsen öppnar nu alla allianspartier, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet för en misstroendeförklaring.

– Vi utesluter inte väcka misstroende eller stödja en misstroendeförklaring. Jag tycker inte att regeringen har förklarat det här på ett bra sätt, sa Jonas Sjöstedt till Expressen på söndagen. 

Det är fortfarande knäpptyst från Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och vice statsminister Isabella Lövin.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tyst från Miljöpartiet

Det har däremot varit knäpptyst från Miljöpartiets språkrör – Gustav Fridolin och vice statsminister Isabella Lövin – som sitter i regering med de ytterst ansvariga ministrarna kopplade till it-skandalen.

Mikaela Kotschack, pressekreterare för både Lövin och Fridolin, skriver i sms till Expressen på frågan om deras syn på misstroendeförklaring:

"Tackar nej till kommentar i dag. För frågor om Transportstyrelsen hänvisar jag till Anna Johansson som är ansvarigt statsråd."

"Jag tackar nej för bådas räkning och hänvisar till ansvarigt statsråd."

 

LÄS MER: Det här innebär en misstroendeförklaring

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag