Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöpartiet vägrar ge upp ministerposterna

Vice finansminister Per Bolund, MP, är Löfvens snabblösning efter Mehmet Kaplans avgång. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE
Statsminister Stefan Löfven måste nu hitta en ny bostadsminister. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Näringsminister och departementschefen Mikael Damberg, S, kliver in och tar över stadsutvecklings- och it-frågor från Kaplan.Foto: Tomas Leprince
<p>Nu förhandlar S och MP om vem som blir ny bostadsminister. Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson tänker inte ge upp sina sex ministerposter. <br></p>Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Vice finansminister Per Bolund, MP, är Löfvens snabblösning efter Mehmet Kaplans avgång.

Nu förhandlar S och MP om vem som blir ny bostadsminister.

Men Miljöpartiet vägrar ge upp sina sex ministerposter, erfar Expressen.

– Det finns en grundläggande sammansättning om hur regeringen ska se ut, och nu är det den vi utgår i från, säger Fridolin.

Redan innan statsminister Stefan Löfven under måndagen meddelade att bostadsminister Mehmet Kaplan, MP, avgår inleddes diskussionerna om vem som ska ta över.

Och läget är akut.

Med en växande bostadsbrist är frågan en av regeringens mest prioriterade. Dessutom har finansminister Magdalena Andersson, S, sagt att bostadssamtalen mellan regeringen, V, och alliansen ska vara klara senast till semestern.

Förhandlingarna pågår

Stefan Löfven utsåg under måndagen finansmarknadsminister Per Bolund, MP, till tillförordnad ansvarig för bostadsfrågorna.

Enligt uppgifter till Expressen pågår nu förhandlingar mellan språkrören och statsministern om posten som bostadsminister.

– De frågorna håller vi mellan oss och statsministern, bekräftar Fridolin, när han tillsammans med språkrörskollegan Åsa Romson mötte pressen på måndagseftermiddagen.

Flera uppgiftslämnare säger till Expressen att Miljöpartiet vägrar avvika från regeringsöverenskommelsen om sex ministerposter.

– Det finns en grundläggande sammansättning om hur regeringen ska se ut, och nu är det den vi utgår i från, säger Gustav Fridolin.

Men enligt uppgifter är det långt ifrån självklart att Per Bolund blir den permanenta lösningen eller att det ens blir en miljöpartist som bostadsminister.

Damberg kliver också in

Per Bolund är, erfar Expressen, en omtyckt minister som anses fungera väl ihop med finansminister Magdalena Andersson. Miljöpartiets närvaro på finansdepartementet ses därför som för viktig för att statsministern ska låta Bolund byta bort finansportföljen mot bostäder.

Samtidigt kliver näringsminister och departementschefen Mikael Damberg, S, in och tar över stadsutvecklings- och it-frågor från Kaplan - också han på obestämd tid.

– Det är inte Mikael Damberg som bestämmer hur länge, utan det är regeringsbildaren, statsministern och han svarade tills vidare på den frågan, säger Dambergs pressekreterare Ann Wolgers.

Beskedet om de nya arbetsuppgifterna ska ha kommit som en överraskning för både Damberg och Bolund och kom tätt inpå Kaplans avgång.

Expressen erfar att statsministern lämnar besked om ny minister inom kort. Helst inom dagar, max ett par veckor, enligt uppgift.

Kaplan har kritiserats tidigare

Mehmet Kaplan har inte bara kritiserats för sina uttalanden och umgänge under sin tid som minister.

I november publicerade tidningen Fastighetsvärlden en undersökning bland landets största byggherrar som gav bostadsministern 1,8 i betyg på en femgradig skala. Och tidigare under våren hamnade han på kollisionskurs med finansministern då han i en intervju föreslog att ränteavdragen bör fasas ut till förmån för avtrappning av reavinstskatten.

Ola Månsson, vd för Sveriges byggindustrier, är delad inför tillsättningen av Bolund.

- Vi upplever att han har ett starkt engagemang i bostadsfrågor, även om vi inte delar hans syn i amorteringsfrågan. Bostadsfrågorna är dock för viktiga för att bara ha en tillförordnad minister. Vi hoppas därför att det snart utses en ny minister för bostadsfrågorna.

Om den fram till nu MP-märkta posten som bostadsminister skulle gå till Socialdemokraterna kan det före detta Sundbybergspolitikern Jonas Nygren (S) vara ett aktuellt namn. Han lämnade sitt uppdrag så sent som i februari.