Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP ställer in krismöte – rädda för avlyssning

Krismötet för Miljöpartiet skjuts upp på grund av rädsla för avlyssning.
Foto: Pelle T Nilsson/STELLA PICTURES
Åsa Romson och Gustav Fridolin.
Foto: Jessica Gow/Tt
"Vi kommenterar inte interna möten generellt", säger pressekreterare Helena Hellström Gefwert.
Foto: Fredrik Hjerling

Miljöpartiet ställer in dagens krismöte i panik.

Partiledningen misstänkte avlyssning från "minst en nyhetsredaktion".

Men några bevis har inte partiet.

– Vi vet inte att någon redaktion har koderna, säger Kerstin Åkesson, distriktsordförande i Västmanland.

Efter nio dagar av miljöpartistisk kris skickade partiledningen i fredags ut ett mejl till partiets distriktsordföranden och förtroenderåd. Tillsammans med partistyrelse, och med riksdagsgruppen som åhörare, skulle partiet ha ett stort krismöte klockan 16 på söndagen.

Nu meddelar partiet att mötet skjuts upp.

– Det ställs inte in, men det skjuts upp. Vi kommer inte att berätta när det blir av. Vi kommenterar inte interna möten generellt, säger Åsa Romsons pressekreterare Helena Hellström Gefwert om anledningen.

Partiet hade kallat till en telefonkonferens med företrädare från förtroenderådet, distriktsstyrelsen och partistyrelsen för att diskutera krisen, som bland annat inneburit att Sveriges miljöpartistiske bostadsminister Mehmet Kaplan tvingats avgå.

Men nu blir det alltså inte av. Vem som beslutade om att skjuta upp mötet, och varför, är dock inget Helena Hellström Gefwert vill gå in på.


LÄS MER: Krisen i Miljöpartiet – steg för steg


"Har börjat spekuleras"

– Varifrån jag har fått min information är inte relevant i sammanhanget. Om jag skulle säga det skulle jag gå alldeles för mycket in på våra interna möten, och det gör vi generellt sett inte. Vi meddelar det här nu för att det har börjat spekuleras i mötet och då tyckte vi att det här var relevant att berätta, säger Helena Hellström Gefwert vidare.

SVT Nyheter har dock tagit del av MP:s interna brev om det inställda mötet – där de hävdar att en nyhetsredaktion kan ha planerat att avlyssna mötet.

MP:s språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin.
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

"... vi har stark anledning att tro att minst en nyhetsredaktion har fått tag i själva kallelsen, och därmed också har koderna till telefonmötet. Att sådan information läcker ut är mycket allvarligt", står det enligt SVT.

I mejlet, som Expressen också fått bekräftat, ska det även stå:

"Vi håller nu på och ser över ett antal säkerhetsfrågor för att säkerställa att vi kan genomföra ett möte utan risk för avlyssning."

Uppgifterna om rädslan för avlyssning är inget Helena Hellström Gefwert kan kommentera. I ett sms skriver hon att partiet inte kommer kommentera uppgifterna.

"Blir ett annat möte"

Men enligt Kerstin Åkesson, distriktsordförande i Västmanland och medlem av förtroenderådet, finns inga misstankar alls mot någon speciell redaktion.

– Det ställs in för att vi inte vet vad som har kommit ut. Har lösenord läckt eller är det bara det faktum att vi ska ha ett möte som har läckt?

Så det är ingen speciell redaktion som ni tror har koder?

– Nej, nej. Inget sånt, säger hon och fortsätter:

– Jag sitter i förtroenderådet och får alla mejl direkt. Vi vet inte att någon redaktion har koderna. Men vi har inte någon som står för att den har sagt att vi ska ha ett möte, och då vet vi inte vad den har sagt, säger hon.

Kerstin Åkesson tycker att det var bra att ställa in, för att säkerställa att mötet kan hållas i fred.

– Det är ingen stor grej. Vi har sådana här telefonkonferenser ofta. Förtroenderådet gör så här jämt. Omedelbart om det händer något återkopplar man till förtroenderådet, och det tycker jag är demokratiskt och rätt, säger hon.

Vad blir det i stället för det här mötet?

– Det blir ett annat möte, en annan gång

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.