Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: MP öppnar för avskaffad straffrabatt för unga

Isabella Lövin.Foto: OLLE SPORRONG

Miljöpartiet öppnar för att avskaffa straffrabatten för unga, rapporterar SVT.

Stefan Löfven ville se över straffrabatten 2017, men då blockerades det i regeringssamarbetet med Miljöpartiet.

Nu ska dock MP vara redo att lämna sitt motstånd och sluta blockera frågan.

Men språkröret Isabella Lövin dementerar uppgifterna:

”Vi måste bekämpa gängkriminalitet på riktigt, inte med överbudspolitik”, skriver hon på Twitter.

Unga döms inte lika hårt som äldre brottslingar eftersom de i dag får en straffrabatt, något som har kritiserats. Enligt förslaget i en utredning som tillsattes 2017 och avslutades förra året bör straffrabatten också avskaffas för unga som är mellan 18 och 20 år gamla.

Ett avskaffande av straffrabatten har dock hittills blockerats av Miljöpartiet, som är det andra regeringspartiet. Men enligt SVT:s uppgifter ska partiet nu vara berett att sluta motsätta sin en ändring.

Nu slår dock MP-språkröret Isabella Lövin tillbaka mot uppgifterna. ”Har ingen aning om vilka källor SVT 'erfar' detta ifrån, absolut inte från mig. Varje år i fängelse för en ung person kan skapa en djupare kriminell identitet. Vi måste bekämpa gängkriminalitet på riktigt, inte med överbudspolitik”, skriver hon på Twitter.

”Höjt varningens finger”

För SVT lyfte Lövin riskerna med att ändra systemet:

– De som tittat på det här har höjt ett varningens finger för vad det innebär när en ung person under lång tid befinner sig i Kriminalvården, att man snarare blir kriminell under en längre tid, säger Isabella Lövin till SVT.

SVT har även varit i kontakt med Stefan Löfven, som inte gav något besked.

– Allt är uppe på bordet och man får se vad man kommer överens om. Jag ska inte föregå de samtalen, säger statsministern till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.