Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöpartiet hotade att lämna regeringen

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven var på tisdagskvällen i Kiev, Ukraina och bekräftade för Expressen att Saudiavtalet inte kommer förlängas.
Foto: Lisa Mattisson
Stefan Löfven på plats i Kiev, Ukraina.
Foto: Lisa Mattisson
Stefan Löfven.
Foto: Lisa Mattisson

Miljöpartiet hotade att lämna regeringen.

Enligt Expressens källor är det bakgrunden till att Stefan Löfven och regeringen under kvällen väntas meddela att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien inte kommer förlängas.

Nyhetsbyrån TT avslöjade klockan 17.33 att regeringen under kvällen kommer meddela att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien inte kommer att förlängas.

Statsminister Stefan Löfven bekräftade uppgiften två timmar senare under sin resa i Ukraina.

Beskedet kommer överraskande snabbt. Tidigare har statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström hänvisat till en längre och nogsam beredning av det infekterade fallet.

Samtidigt har det andra regeringspartiet - Miljöpartiet - pressats hårt internt med krav om att avtalet ska sägas upp.

Expressen 9 mars

Beskedet kommer efter två turbulenta dagar där Margot Wallström först under måndagen stoppades från att tala inför Arabförbundet. Under tisdagen har förbundets utrikesministrar enhälligt fördömt den svenska utrikesministerns uttalande om Saudiarabien.

Har agerat under hård press

Expressen har efter att beskedet kom varit i kontakt med tre av varandra oberoende källor med god insyn i regeringens hantering av Saudiavtalet.

De ger en samstämmig bild av bakgrunden till det överraskande beskedet: Stefan Löfven har agerat under press från Miljöpartiet som hotat med att lämna regeringen.

För att undvika en regeringskris och rädda det rödgröna samarbetet tvingades Löfven att snabbt besluta att det militära samarbetsavtalet inte ska förlängas, enligt Expressens tre källor.

Beslutet vägs mot näringslivets intresse. I förra veckan skrev en rad tunga näringslivsprofiler på DN Debatt att svenska jobb och svenska företags intressen var hotade om avtalet bryts.


Tillbakavisas av Miljöpartiet

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin hävdar att det inte förekommit några hot från partiets sida att lämna regeringen.

- Så förs inte samtal i en regering, utan det har varit samtal som har förts på god ton partierna emellan, säger han.

Vi har talat med tre av varandra oberoende källor som säger att det här beslutet fattades av S under hård press och att ni hotade att lämna regeringen om ni inte kom överens. Men du dementerar detta entydigt?

– Ja. Så förs inte samtal partierna emellan. Det har varit samtal som vi fört under mycket god ton mellan partierna.

Statsminister Stefan Löfven lämnade beskedet om att avtalet avslutats på tisdagskvällen i samband med hans besök i Kiev.

Vilken roll har Miljöpartiet haft i det här beslutet?

- Regeringen fattar beslut - och i den ingår 24 statsråd. Det är så det är, säger Löfven.

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, säger att han inte har hört några hot från MP.

– Jag har inte fått framfört till mig från något läge att de skulle vara beredda att lämna regeringen. Inom regeringen har jag inte upplevt några oenigheter utan vi har haft en beredningsprocess som har lett fram till ett resultat, säger han.

   

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.