Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren i ny mätning

Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren i Novus senaste opinionsundersökning, skriver SVT Nyheter.Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraterna med Stefan Löfven blir största partiet enligt mätningen.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Ebba Busch Thors Kristdemokraterna får 3,2 procent enligt mätningen.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren i Novus senaste opinionsundersökning, skriver SVT Nyheter.

Partiet får 3,8 procent. 

Samtidigt visar mätningen att alliansen är marginellt större än de rödgröna – och att SD fortsatt är tredje största parti.

Det är Miljöpartiets lägsta resultat någonsin i en Novus-mätning, skriver SVT Nyheter. 

I augusti förra året låg partiet också under riksdagsspärren, men då med 3,9 procents stöd. Nu är Gustav Fridolin och Isabella Lövin nere på 3,8 procent, visar SVT/Novus.

MP:s opinionssiffror har varit låga länge och förtroendet för de två språkrören är mycket dåligt. 

Tappar bland unga 

Nedgången är störst bland de unga väljarna – där MP tidigare varit starka. 

I en Novus-mätning från hösten 2014 var stödet för MP nästan 13 procent bland väljare mellan 18 - 29 år. Nu är MP:s stöd bland de väljarna nere på 4,9 procent, uppger SVT. 

– Jag tror att genom att fortsätta vara tydliga med våra förslag, genom att visa våra värderingar och stå för mer hopp och framtidstro i debatten, så tror jag att många av de unga väljarna kommer att rösta på Miljöpartiet igen i valet som kommer, säger Amanda Lind, partisekreterare för MP, till SVT Nyheter.

Hon säger vidare att de unga väljarna är "lättrörliga" och håller fram att de rankar miljö- och klimatfrågan högt. Av det skälet har paritet chans att locka tillbaka dem, menar partisekreteraren. 

Alliansen större än rödgröna

Även Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren i mätningen. Ebba Busch Thors parti får 3,2 procents stöd.

Störst i den nya mätningen är Socialdemokraterna, med 27,8 procent. Därefter Moderaterna med 22,6 procent och Sverigedemokraterna med 17,8 procent.

Vidare visar mätningen att inget av de traditionella blocken är i närheten av majoritet. Stödet för alliansen ligger på 40,1 procent – medan de rödgröna ligger på 39,4 procent.

Alla förändringar i mätningen är dock inom den statistiska felmarginalen, uppger SVT. 

 

LÄS MER: Sifo: Tre partier riskerar åka ur riksdagen 

 

Resultaten – parti för parti

M: 22,6 (-1,1)

L: 5,0 (+0,4)

C: 9,3 (+0,5)

KD: 3,2 (+0,5)

S: 27,8 (-0,6)

V: 7,8 (-0,3)

MP: 3,8 (-0,5)

SD: 17,8 (+0,7)

Annat: 2,7 (+0,4)

 

Mätningen är baserad på 5 426 intervjuer under perioden 19 februari – 18 mars 2018.

 

 

Källa: Novus