Miljöpartiets Åsa Romson. Foto: Sven Lindwall
Miljöpartiets Åsa Romson. Foto: Sven Lindwall

Miljöpartiet: Förbjud anonyma bloggare

Publicerad

Miljöpartiet vill stoppa näthatet.

På tisdagen rapporterade Sveriges Radio att man därför vill hindra bloggare från att blogga anonymt.

Det måste finnas någon att vända sig till som tar ansvar för att stänga av personer som använder sajter för att begå brott. Det tycker vi är ett grundläggande krav, säger språkröret Åsa Romson till SR.

Nu beklagar Romson uttalandet - och förtydligar hur förslaget ser ut.

Det namnlösa hatet och mobbningen på nätet har varit en het fråga den senaste tiden.

Nu vill Miljöpartiet göra det lättare att anmäla förtal på nätet.

Förslaget gäller en ändring i BBS-lagen, lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor - den lag som gör att bloggare måste ta bort inlägg som exempelvis handlar om hets mot folkgrupp.

Miljöpartiet vill utöka lagen till att även omfatta förtal, enligt Sveriges Radio.

Bloggens ägare skulle därför bli skyldig att ta bort ett förtalande inlägg och därmed kan denne inte blogga anonymt, enligt SVT.

Vill se ansvar

Språkröret Åsa Romson vill se att någon tar ansvar för brottsliga handlingar på bloggar. Och därför ska man i stället kunna vända sig till bloggens innehavare för att stänga av personer som begår brottsliga handlingar online.

Romson säger att det handlar om en modernisering av den redan existerande lagstiftningen - och kopplar nätmobbningen till skolgården:

– Sådana saker som är olagliga, och som vi jobbat för ska vara olagliga på skolgården och på gatan, ska självklart också vara olagliga på nätet, säger Åsa Romson till Sveriges Radio.

Men juristen Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, ser att förslaget tvingar på personer ett ansvar för vad andra skriver.

– Ska alla moderatorer ha ett straffrättsligt ansvar för vad någon skriver i en Facebookgrupp? Det här är väldigt allvarliga saker, säger han till Sveriges Radio.

Beklagar uttalandet

På Miljöpartiets hemsida publicerar man i dag ett förtydligande av förslaget, där man skriver att "MP vill inte att anonyma bloggar förbjuds eller att möjligheten och rätten att kommunicera anonymt förbjuds."

Istället rör förslaget en breddning av lagen, så att inte bara hets mot folkgrupp och våldsskildringar ska tas bort.

"Detta innebär inte att anonyma bloggar förbjuds eller att möjligheten och rätten att kommunicera anonymt förbjuds. Miljöpartiet tycker det är viktigt att människor har möjlighet att delta anonymt på internet", skriver partiet.

Åsa Romson beklagar nu sitt uttalande i SR-intervjun.

– Det var en olycklig formulering. Det är inte vårt förslag att ta bort alla anonyma bloggare, säger hon till TT.

Hon fortsätter att säga att Miljöpartiet är "medvetna om svårigheterna att reglera på nätet", och att man vill bevara friheten.

– Det var ett olyckligt uttalande som fick det att låta som att vi vill registrera alla bloggare. Det vill vi inte, säger Åsa Romson till TT.

 

Missa inga nyheter. Ladda ner Expressens app för Iphone och Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag