Miljöpartiet: Förbjud anonyma bloggare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Miljöpartiets Åsa Romson.
Foto: Sven Lindwall

Miljöpartiet vill stoppa näthatet.

På tisdagen rapporterade Sveriges Radio att man därför vill hindra bloggare från att blogga anonymt.

– Det måste finnas någon att vända sig till som tar ansvar för att stänga av personer som använder sajter för att begå brott. Det tycker vi är ett grundläggande krav, säger språkröret Åsa Romson till SR.

Nu beklagar Romson uttalandet - och förtydligar hur förslaget ser ut.

Det namnlösa hatet och mobbningen på nätet har varit en het fråga den senaste tiden.

Nu vill Miljöpartiet göra det lättare att anmäla förtal på nätet.

Förslaget gäller en ändring i BBS-lagen, lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor - den lag som gör att bloggare måste ta bort inlägg som exempelvis handlar om hets mot folkgrupp.

Miljöpartiet vill utöka lagen till att även omfatta förtal, enligt Sveriges Radio.

Bloggens ägare skulle därför bli skyldig att ta bort ett förtalande inlägg och därmed kan denne inte blogga anonymt, enligt SVT.

Vill se ansvar

Språkröret Åsa Romson vill se att någon tar ansvar för brottsliga handlingar på bloggar. Och därför ska man i stället kunna vända sig till bloggens innehavare för att stänga av personer som begår brottsliga handlingar online.

Romson säger att det handlar om en modernisering av den redan existerande lagstiftningen - och kopplar nätmobbningen till skolgården:

– Sådana saker som är olagliga, och som vi jobbat för ska vara olagliga på skolgården och på gatan, ska självklart också vara olagliga på nätet, säger Åsa Romson till Sveriges Radio.

Men juristen Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, ser att förslaget tvingar på personer ett ansvar för vad andra skriver.

– Ska alla moderatorer ha ett straffrättsligt ansvar för vad någon skriver i en Facebookgrupp? Det här är väldigt allvarliga saker, säger han till Sveriges Radio.

Beklagar uttalandet

På Miljöpartiets hemsida publicerar man i dag ett förtydligande av förslaget, där man skriver att "MP vill inte att anonyma bloggar förbjuds eller att möjligheten och rätten att kommunicera anonymt förbjuds."

Istället rör förslaget en breddning av lagen, så att inte bara hets mot folkgrupp och våldsskildringar ska tas bort.

"Detta innebär inte att anonyma bloggar förbjuds eller att möjligheten och rätten att kommunicera anonymt förbjuds. Miljöpartiet tycker det är viktigt att människor har möjlighet att delta anonymt på internet", skriver partiet.

Åsa Romson beklagar nu sitt uttalande i SR-intervjun.

– Det var en olycklig formulering. Det är inte vårt förslag att ta bort alla anonyma bloggare, säger hon till TT.

Hon fortsätter att säga att Miljöpartiet är "medvetna om svårigheterna att reglera på nätet", och att man vill bevara friheten.

– Det var ett olyckligt uttalande som fick det att låta som att vi vill registrera alla bloggare. Det vill vi inte, säger Åsa Romson till TT.


Missa inga nyheter. Ladda ner Expressens app för Iphone och Android.

Borde det bli förbjudet att vara anonym bloggare?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.