Miljöpartiet backar om sommarstugeskatten

Per Bolunds hån: ”Antingen gjord av sten eller moderat”.
Foto: DUYGU GETIREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiets partistyrelse backar helt från det omtalade förslaget om höjd sommarstugeskatt.

Det visar kongresshandlingar som Expressen har tagit del av. 

– Det är bra att partistyrelsen har tagit till sig av kritiken, säger MP-toppen Daniel Helldén, som tidigare ifrågasatt förslaget.

Inför helgens partikongress har det framförts intern kritik mot Miljöpartiets vänstergir i den ekonomiska politiken. Partiet ska bland annat besluta om ett program för social rättvisa, med på förhand uppmärksammade förslag som höjd skatt på fritidshus och ett nytt system för kapitalbeskattning.

I en intervju med Expressen tidigare på fredagen uppmanade Daniel Helldén, riksdagskandidat och Miljöpartiets toppnamn i Stockholms stad, till att slopa förslaget om höjd sommarstugeskatt. 

Nu backar också partistyrelsen. Under fredagen har man lagt fram ett antal nya ställningstaganden, där punkten om höjd skatt på fritidhus stryks från propositionen.

– Det är bra att partistyrelsen har tagit till sig av kritiken. Det finns bättre sätt att utjämna klyftor, till exempel i form av partiets förslag om att sänka skatten på låga inkomster, säger Daniel Helldén.

Försvarade skatten

Senast häromdagen försvarades förslaget av Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Karolina Skog i en intervju med Dagens industri. Hon förklarade att syftet med skatten var att dämpa prisutvecklingen på populära semesterorter, till exempel Stockholms skärgård.

– Det finns en oro för att sommarhusen tar över i vissa områden i Sverige, där det blir svårt att hålla i gång ett levande samhälle, sa Karolina Skog.

Även ett förslag om att höja skattesatsen och taket för den kommunala fastighetsavgiften förändras. Partistyrelsen har i stället valt formuleringen ”inför ett golv och ett höjt tak”, för att bostäder med lägre värde ska kunna undantas från avgift. 

Se även: Viktor Barth-Kron: ”Klart MP söker konflikt”

Expressens politiska krönikör om Per Bolunds utspel: ”Klart MP söker konflikt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.