Tusentals unga migranter har fått tillfälligt uppehållstillstånd under gymnasielagen, som röstades igenom av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, med stöd av Vänsterpartiet och Centern, och trädda i kraft i juli förra året.
Det handlar om personer som fått avslag på sin asylansökan som får möjlighet att fullfölja en gymnasieutbildning.
Dock har det uppstått problem vid ansökning om att förlänga uppehållstillståndet för vissa, bland annat på grund av att inte alla kommuner kan erbjuda en utbildning som godkänns under lagen.
Vad är gymnasielagen
Gymnasielagen trädde i kraft den 1 juli 2018.
Den omfattar personer som registrerades som minderårig vid ankomst till Sverige, fick vänta minst 15 månader på asylbeslut från Migrationsverket och under den tiden hann fylla 18 år.
Lagen ger dessa personer tillfälligt uppehållstillstånd i 13 månader, för att studera på gymnasienivå, och de har möjlighet till förlängning för att fullfölja studierna och ta gymnasieexamen,
De som sedan fullföljer sin gymnasieutbildning har ett halvår på sig att hitta ett permanent arbete.
Om de lyckas med detta utgör detta underlag för att få ansöka om permanent uppehållstillstånd i Sverige.
MP: Medvetna om problemen
Miljöpartiet säger nu till SvD att de var medvetna om att det fanns ”problem” med gymnasielagen när det röstades fram.
– Det blev en kompromiss. Vi hade helst sett permanent uppehållstillstånd för den här gruppen, säger Rasmus Ling, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson.
Rasmus Ling säger att en lösning är en ny lag som låter de berörda stanna i Sverige.
L: ”De tar inget ansvar”
Fredrik Malm, riksdagsledamot och Liberalernas migrationspolitiske talesperson, är kritisk mot både gymnasielagen och partierna som stöder den,
Han säger till SvD att S, MP, C och V, har varit ansvarslösa gentemot de unga personer som omfattas av lagen.
– De driver igenom en lagstiftning och utsätter de här killarna för en sorts mangling i det svenska systemet utan att ta något som helst ansvar för hanteringen.