Miljontals övervakas
- efter hemligt beslut

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Amy Sancetta

LONDON. Miljoner amerikaner får sina telefoner övervakade efter ett beslut i en hemlig domstol.

Domstolen kräver att den stora mobiltelefonoperatören Verizon dagligen ska lämna över information om sina kunder till den amerikanska säkerhetstjänsten NSA, avslöjar brittiska The Guardian.

Uppgifterna bekräftas av en medarbetare till president Obama som Reuters talat med.

Den brittiska tidningen The Guardian har kommit över domstolsbeslutet från april som för första gången visar att USA under president Barack Obamas styre sysslar med omfattande massövervakning av amerikaners telefonkontakter.

Beslutet togs av den topphemliga domstolen Foreign Intelligence Surveillance Court, Fisa, den 25 april och kräver att den teleoperatören Verizon - med 121 miljoner kunder, varav 99 är mobilabonnemang - dagligen ska lämna över information om deras kunders kontakter, både internationellt och inom USA, till NSA, den gigantiska organisation som ägnar sig åt alla former av avlyssning och signalspaning.

Den information som operatören enligt domstolsordern ska lämna över är telefonnummer, både från den som ringt och den som svarat, var samtalet ägt rum, hur långt samtalet var, unika identitetsmarkörer samt längden och tiden för alla samtal. Telefonsamtalens innehåll överlämnas inte.

Vita huset försvarar massövervakningen

The Guardian kommenterar nyheten med att det troligen kommer leda till en lång debatt om USA:s spionage på sina egna medborgare. Och avslöjandet har fått stor uppmärksamhet i USA.

Verizon har inte velat kommentera uppgifterna för The Guardian. En medarbetare till president Obama, som nyhetsbyrån Reuters har pratat med, bekräftar uppgifterna.

– Sådan information är ett kritiskt verktyg för att skydda nationen från terroristhot. Det gör att säkerhetstjänsten kan upptäcka om en känd eller misstänkt terrorist varit i kontakt med andra personer som kan vara inblandade i terrorism, speciellt personer i USA, säger medarbetaren som vill vara anonym.

Kan samla in allas uppgifter

Eftersom informationen klassas som "metadata" snarare än kommunikation så krävs inte individuella domstolsbeslut, utan de amerikanska myndigheterna kan samla in uppgifterna från alla oavsett om de är misstänkta för något brott eller inte, skriver The Guardian.

Det är oklart om det bara är Verizon som har fått en sådan order och om det är en engångsföreteelse eller om det har pågått länge.

Lagen som domstolen lutar sig mot är den kontroversiella "Patriot act" som infördes av George W. Bush efter 11 septemberattacken 2001.

NSA och Patriot act

• National security agency, NSA, är en federal myndighet och en del av USA:s säkerhetstjänst. De har bland annat ansvar för signalspaning. NSA var länge en av USA:s hemligaste myndigheter.

• Patriot act är en samling lagändringar som antogs av president George W. Bush efter terrorattacken den 11 september 2001. Lagen syftar till att underlätta för amerikanska myndigheter att samla underrättelser om misstänkta terrorister. Lagen har kritiserats för att innebära allt för stora ingrepp i privatlivet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.