Miljontals lösenord kan vara på drift

Publicerad
Uppdaterad
Miljontals känsliga uppgifter om lösenord och kontokort är på drift efter att den nätbaserade spelaffären Steam har utsatts för ett hack.
100 000-tals svenskar kan ha drabbats.
- Vi har fått kännedom om att inkräktare fått tillgång till Steams databaser, säger Gabe Newell, vd på Valve Software, som ligger bakom Steam enligt Forbes.
Steam är en teknik som används för att distribuera ut datorspel digitalt till kunderna
Det är en spelaffär och ett spelbibliotek med över 30 miljoner registrerade användare.
– Om du använt samma lösenord till andra sajter än Steam så bör du ändra dessa, säger Gabe Newell.

Utreder saken

De databaser som hackats innehåller information om lösenord, spelköp, e-post och krypterad kreditkortinformation.
Det finns inga uppgifter om att krypterade kontokortsnummer tagits eller om de digitala skydden kring informationen har brutits upp.
– Vi utreder saken fortfarande, säger Newell.
I april i år utsattes Sony nätverk för ett liknande hack.

"Ingen information"

På Steams sajt skriver man att forumen drabbades av intrång i söndags.
En utredning inleddes och den ledde till att man upptäckte att hacket var mer omfattande.
"Vi har ingen information om missbruk av kreditkortinformation. Oavsett bör du ha koll på aktiviteten på ditt kreditkort."
Carl-Johan Bostorp, IT-säkerhetskonsult, uppskattar antalet svenska konton till flera hundratusen.
- I princip alla som spelar Half-Life och Counter-Strike använder Steam, säger han till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag