Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljontals kan ha deltagit i protesterna

Tiotusentals samlades för att protestera mot det kontroversiella lagförslaget på söndagen.Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Tiotusentals samlades för att protestera mot det kontroversiella lagförslaget på söndagen.Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Frigivna aktivisten Joshua Wong (till vänster) besökte minnesmärket efter den avlidne demonstranten, på måndagen.Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Fortsatta protester nära högkvarteren i Hongkong på måndagen.Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Fortsatta protester i Hongkong på måndagen.Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN

På söndagen hölls en tredje massprotest av invånarna i Hongkong mot lagen som befaras hota stadens självstyre.

Detta efter att Hongkongs ledare bett folket om ursäkt – och delar av lagförslaget dragits tillbaka.

På måndagen frigavs fängslade aktivisten Joshua Wong efter de massiva demonstrationerna.

Hundratusentals personer klädda i svart hyllade på söndagen den 35-åriga man som dog i en tidigare protest efter att ha fallit ned från ett tak. Många av dem bar vita blommor för att hedra mannen, som i dag fått namnet: ”den förste martyren”, enligt The Guardian.

Även denna gång deltog hundra tusentals personer i den tredje massprotesten i Hongkong på en vecka. Medan polisen hävdar att 338 000 personer deltog i protesterna, menar arrangören Civil Human Rights Front att det rör sig om närmare två miljoner, rapporterar CNN.

Också vid de tidigare protesterna har uppgifterna gått isär om hur många personer som faktiskt deltog.

Lam bad om ursäkt

På lördagen meddelade den politiska ledaren i det delvis självständiga Hongkong, Carrie Lam, att man dragit tillbaka bitar av det kontroversiella lagförslaget.

Vid tillfället gick hon också ut med en ovanlig ursäkt till invånarna i Hongkong och erkände ”brister” regeringens arbete som lett till ”väsentliga tvister i samhället” vilket orsakade besvikelse och sorg för medborgare i Hongkong, skriver CNN.

Men trots ursäkten och att förslaget lagts på is så hölls alltså en tredje massprotest på söndagen. Eftersom förslaget bara väntas återupptas och drivas igenom vid ett senare tillfälle.

Lagförslaget som skulle tillåta utlämning till Kinas fastland har fått internationell kritik av både EU och USA. Kritiker menar att det nya lagförslaget skulle sätta stadens semi-autonoma juridiska system ur spel och att journalister och företagare kan komma att skickas till Kina av politiska skäl.

Den tidigare brittiska kolonin blir officiellt fullständigt en del av Kina år 2047.

– Det är viktigt för oss att göra det här för våra barn. Vi är gamla och har inte mycket tid kvar. Vi kommer inte se vad som händer år 2047 men det kommer våra barn, säger Chik Kim Ping, 65, som deltog i protesterna på söndagen, till CNN.

Aktivistledare släppt

På måndagen släpptes den fängslade 22-åriga aktivisten Joshua Wong, som blivit ansiktet utåt för ockupationsrörelsen 2014 – en månad tidigt, skriver Bloomberg.

Wong avtjänade ett två månader långt fängelsestraff för lagtrots. Om det tidiga frikännandet har samband med söndagens protester, som är bland de största i sitt slag, är inte fastställt.

Wong meddelade att han tänker ansluta sig till protesterna för att kräva Hongkongs ledare Carrie Lams avgång.

Han säger att protesterna ”visar invånarna i Hongkongs engagemang för att skydda vår frihet”.

Ljum polisnärvaro

Under söndagens protest var polisen tillbakadragen och närmast osynlig. En stor kontrast till onsdagens hårdföra polisnärvaro med kravallutrustning, tårgas och gummikulor.

I en tidigare protest skadade sig ett sjuttiotal människor efter sammandrabbningar med polisen som lett till att polisen använt tårgas mot demonstranterna.

Stor kritik har också uppstått mot gripandet av elva demonstranter under sammandrabbningar med polisen när demonstranter demonstrerade utanför myndigheternas högkvarter.

Lagförslaget väntas inte träda i kraft i år.