Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljontals flyr kriget – Ukrainas äldre blir kvar

Äldre paret jagar bort soldaterna – händelsen inträffade i den ukrainska staden Mykolajiv.
En äldre kvinna söker skydd från ryska artilleriangrep i en källare i staden Irpin utanför Kiev.
Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN

Kriget i Ukraina har redan satt över tre miljoner människor på flykt. 

Men många av Ukrainas äldre invånare stannat eller lämnats kvar.

– Många kvinnor och barn har lämnat landet och de äldre stannar hemma, isolerade och hungriga, säger 65-åriga Galina Poljakova till Sky News

Sedan Ryssland inledde invasionen av Ukraina har över tre miljoner människor flytt landet. Men samtidigt är det många som har valt eller tvingats till att stanna, trots brinnande krig. 

En stor andel av de som blivit kvar i Ukraina tillhör landets äldre generation. Många som stannat har varit för sjuka eller för bräckliga för att klara av den farliga flykten – medan andra har vägrat lämna sina hem, skriver Reuters i ett reportage. 

Ukrainska soldater hjälper en rullstolsburen kvinna evakuera från den då belägrade staden Irpin.
Foto: MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERST / MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK SHUTTERS

Vet inte hur han ska få sin cancermedicin

79-årige Boris Mosjir är en av dem som inte hade någon möjlighet att fly. Han är sjuk i prostatacancer och kan inte gå utan sin käpp.

Han har stannat kvar i den svårt krigsdrabbade staden Izjum i östra Ukraina tillsammans med sin vuxna sin Ihor.

När de ryska raketerna haglade över staden tvingades de gömma sig hemma i badrummet med kuddar som skydd över huvudet eftersom det inte fanns något bombskydd att ta sig till, berättar Boris Mosjir för Reuters.

– Jag kan inte begripa att vi överlevde. Vi är så utmattade. Nu vill bara sätta oss ned och hämta andan. 

Efter att ha överlevt de ryska bombräderna står Boris Mosjir nu inför ett nytt problem: han har slut på sina cancermediciner. Hans nästa läkartid var bokad i den närliggande storstaden Charkiv – som nu är helt sönderbombad.

– Jag vet inte om min läkare lever eller är död, säger han till Reuters. 

Ukrainska Lapin har tagit skydd tillsammans med sin katt på en militärförläggning i landets västra delar.
Foto: LISA MATTISSON

Stannade i Kiev för att hjälpa andra äldre

Samtidigt väljer många av landets äldre att stanna kvar frivilligt, trots krigets fasor. 

Galina Poljakova, 65, driver välgörenhetsorganisationen ”Age Concern Ukraine” och tillsammans med 1500 volontärarbetare, alla sextioplussare, stannade hon kvar i Kiev när den ryska offensiven mot staden var som värst.

– Jag kommer inte gå någonstans, jag stannar för att det finns mycket jobb att göra. Läget ser inte bra ut. Det är väldigt svårt att nå ut till människor som behöver hjälp på grund av beskjutningarna, säger hon till Sky News

Många äldre människor är i så pass dåligt fysiskt skick att de inte ens har möjlighet att ta sig från sina lägenheter för att söka skydd, säger Poljakova till Sky News. 

– Äldre människor är så begränsade till sina hem. Många kvinnor och barn har lämnat landet och de äldre stannar hemma, isolerade och hungriga. 

https://twitter.com/HelpAge/status/1504434281850056705

Riskerar att bli bortglömda 

Enligt officiella beräkningar är en fjärdedel av landets invånare 60 år eller äldre och många av dem var dessutom hårt drabbade av fattigdom och social utsatthet redan innan kriget, skriver Reuters. 

Nätverket HelpAge International, som jobbat för att hjälpa äldre i Ukraina sedan konflikten med Ryssland först blossade upp 2014, varnar för att samhällets äldsta riskerar att bli bortglömda i en humanitär kris som denna. 

Särskilt på landsbygden, där de flesta som väljer att stanna är äldre, kommer det bli svårt att nå ut med humanitära hjälpinsatser eftersom striderna har trappats upp, säger nätverkets ordförande Justin Derbyshire till Reuters. 

Svenska flyktingboendet: ”Som en tsunami” 

Boendet i Täby förbereder sig för hundratals flyktingar: ”Mycket större än vågen 2015”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.