Hanne Kjöller. Foto: Cornelia Nordström
Hanne Kjöller. Foto: Cornelia Nordström

Miljonstämning mot Kjöller efter storbråk

Publicerad

Storbråket om Hanne Kjöllers bok "En halv sanning är också en lögn" fortsätter.

Nu stäms författaren på miljonbelopp av krögaren Erik Videgård - som Kjöller felaktigt pekade ut som bostadsrättsägare.

Erik Videgård har stämt Hanne Kjöller och förläggaren Dorotea Bromberg på 2,5 miljoner kronor för grovt förtal.

Krögaren har tidigare försökt få samma skadestånd genom att anmäla författaren till justitiekanslern, men det målet lades nyligen ner.

Bakgrunden är boken "En halv sanning är också en lögn" som Hanne Kjöller skrivit. I boken kritiserade Kjöller medierapporteringen kring cancersjuke krögaren Erik Videgård som nekades sjukpenning, en person hon själv inte nämner med namn.

"Djupt kränkande"

Kjöller, som även verkar som ledarskribent på Dagens Nyheter, skrev felaktigt att Videgård hade en bostadsrätt värd 12,5 miljoner kronor, vilket hon menade inte nämndes i medierapporteringen. Men Videgårds lägenhet var en hyresrätt.

"Hon har med den felaktiga uppgiften om bostadsrätten som bas även kommit med ett antal smädliga och falska uppfattningar om Eriks vandel vilket uppfattas som djupt kränkande och direkt felaktiga", står det i stämningsansökan.

När felet uppdagades bad Hanne Kjöller om ursäkt för felaktigheten med lägenheten - och har även gått ut med en rättelse.

Den omdebatterade boken "En halv sanning är också en lögn" har nominerats Stora fackbokspriset. Priset, som delas ut av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse, har en prissumma på 125 000 kronor och är Sveriges största fackbokspris, skriver TT.

Varken Hanne Kjöller eller Erik Videgård vill uttala sig om stämningsansökan. Expressen.se har sökt Dorotea Bromberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag