Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonsmäll för Julian Assange

Julian Assange förs bort i en polisbil i London.Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN
Julian Assange på Ecuadors ambassad i London 2016.Foto: BIMAL GAUTAM / STELLA PICTURES XINHUA/PHOTOSHOT

Julian Assange greps i går på Ecuadors ambassad i London.

Nu drabbas han av ytterligare ett bakslag – han tvingas betala rättegångskostnader för våldtäktsutredningen i Sverige, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Notan ligger på nio miljoner kronor.

– Det är naturligtvis hans värsta mardröm, säger hans svenska advokat Per E Samuelson.

De rättsliga turerna i Sverige har inneburit höga advokatkostnader för Julian Assange, närmare bestämt nio miljoner kronor, vilket Högsta domstolen nu har beslutat att han inte ska ersättas för.  

– Vi fick i går mitt under mediastormen konstigt nog ett beslut från Högsta domstolen att han inte får någon ersättning av staten för sina rättegångskostnader. Svenska staten har beslutat att inte ersätta honom, säger Assanges svenska advokat Per E Samuelson. 

Per E Samuelson säger att han inte har varit i kontakt med Assange sedan han greps under torsdagen men har vidarebefordrat Högsta domstolens beslut till Wikileaksgrundarens sekretariat. 

”Jättedåligt”

– Det finns en lagparagraf i svensk lag som borde ha tagits bort på 1970-talet men som lagstiftaren glömde ta bort. På grund av den så är det svårt för en person att få ersättning när förundersökningen läggs ned. Hade han däremot blivit åtalad och frikänd hade han fått vartenda öre. 

– Det är jättedåligt att du får full ersättning om du blir åtalad och vinner. Om du vinner genom att förundersökningen läggs ned får du noll kronor. 

När pratade du senast med Julian Assange?

– För ett par veckor sedan. Vi diskuterade sakfrågor och inte så mycket hur han mådde. Men du såg ju själv hur han såg ut i går, sju år på ambassaden sätter sina spår. 

Vad betyder den här smällen för honom?

– Det är naturligtvis hans värsta mardröm. Han har sökt politisk asyl och valt att vistas sju år på ambassaden för att inte bli utlämnad till USA där han riskerar långt fängelsestraff.

– Det är en principiellt mycket allvarlig situation. Att USA vill åtala en person som agerar som journalist och hans källa. Och nu har Ecuador dragit undan mattan under fötterna på honom och kastat ut honom till stora stygga vargen. 

Anklagad för våldtäkt i Sverige

Turerna i Sverige har sin bakgrund i en händelse från 2010 då två svenska kvinnor anklagade Assange för sexualbrott, bland annat våldtäkt. 

En europeisk arresteringsorder utfärdades mot Assange som sedan 2012 hållit sig på Ecuadors ambassad i London. 

Sverige begärde att han skulle ställas för rätta i Sverige, men 2017 lades den svenska förundersökningen ned. 

Massi Fritz: ”Ingen står över lagen”

Elisabeth Massi Fritz företräder en av kvinnorna som anklagar Assange för våldtäkt. Ärendet preskriberas 2020 och i en kommentar till Expressen säger Massi Fritz att hon hoppas att den svenska förundersökningen återupptas:  

”Jag kämpar för att min klient ska få rättvisa och upprättelse. Det är av stor vikt för att min klient ska kunna gå vidare i livet. Den här processen har varit oerhört smärtsam för henne.

Ingen ska kunna sätta sig över lagen och undandras sig en rättsprocess så som den misstänkte har gjort i det här fallet.

Nu väntar vi på besked och hoppas att åklagaren fattar det enda rätta beslutet och det är att återuppta förundersökningen och begära den misstänkte utlämnad till Sverige. Att den misstänkte begärs utlämnad till Sverige hindrar inte att den misstänkte efter den svenska rättsprocessen utlämnas till USA.

Det enda rätta i det här målet är att den misstänkte lagförs och att vi får en prövning i domstol.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.