Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljonskadestånd för fildelning

En 28-årig man döms av Västmanlands tingsrätt till villkorligt fängelse, samhällstjänst och skadestånd på 4,3 miljoner kronor i ett av landets största fildelningsmål, uppger Sveriges Radio.

Det utdömda skadeståndet är det högsta hittills för en svensk film.

Mannen hade åtalats för att olagligt ha laddat upp över 500 filmer på nätet, via dåvarande fildelningssajten Swebits som stängde 2011. Swebits byggde på fildelningstekniken bittorrent. 28-åringen har erkänt att han laddat upp filmer vid 13 tillfällen.

Filmerna kom från flera filmbolag men bara ett av dem krävde i rättegången skadestånd. Nordisk Film, som producerar Beck-filmerna, krävde mannen på sju miljoner kronor men rätten valde att minska summan.

Henrik Pontén, jurist på Rättighetsalliansen, är filmbolagens ombud i målet. Han aviserar att filmbolagen kommer att fortsätta begära skadestånd av fildelare.

– Det höga skadeståndet visar vilka skador kreatörer och rättighetshavare drabbas av genom illegal fildelning av en film. Framöver kommer en rad processer där vi kommer att begära skadestånd för en eller flera filmer, säger Pontén.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!