Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljonsatsning sågas av F-kassans personal

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Försäkringskassan har betalat 34 miljoner kronor för en satsning som inte lett till förbättring: "Mycket väl använda pengar," säger Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson.
Foto: Olle Sporrong

Försäkringskassan har betalat 33,8 miljoner kronor till konsultbolaget Valcon, som lovat att effektivisera myndigheten.

Nu gör personalen tummen ner.

Mer än tre av fyra tycker att konsulthjälpen inte lett till någon förbättring.

Företagsfilosofin lean anammas av allt fler svenska myndigheter.

Förhoppningen är att verksamheten ska effektiviseras på samma sätt som hos den japanska biltillverkaren Toyota, där lean genomsyrat produktionen sedan 80-talet.

Målet är snabbare och bättre service genom att de anställda peppas till att ta egna initiativ.

2012 efterlyste Försäkringskassan ett konsultbolag som kunde träna ledningen i strategiskt tänkande och få personalen att hitta sätt att jobba smartare.

Uppdraget gick till danska Valcon.

"Väl använda pengar"

Sedan dess har Valcon fakturerat Försäkringskassan 33,8 miljoner kronor. Och enligt Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson är det ingen tvekan om att leansatsningen varit en bra investering.

- Mycket väl använda pengar, sa Eliasson när Expressen träffade honom i söndags kväll.

- Valcon hjälper oss att hitta fokus på var vi gör skillnad i ledningen.

Bland personalen är bilden en annan. Nyligen besvarade 1168 anställda frågan: ”Vad är den största förändringen i ditt arbete med lean hittills?”

Bara 7 procent ansåg att satsningen hade lett till ”större kundfokus”.

Den stora majoriteten - 77 procent - kunde inte se någon skillnad överhuvudtaget.

8 procent svarade att lean inneburit ”mer förnyelse”.

8 procent kryssade i alternativet ”lärandet har ökat”.

"En övertro på lean"

- De som applåderar idéerna lean är framför allt cheferna. Men vi som handlägger ansökningar har inte tid att ta till oss de här idéerna, det känns bara som att vi måste jobba ännu snabbare.

Det säger en av flera anställda som Expressen pratat med. Beskrivningen bekräftas av andra röster.

- Man går en utbildning i några dagar, sen är man tillbaka i samma stress som innan, säger en medelålders kvinna som jobbat i drygt tjugo år

- Det finns absolut bra tankar i leanfilosofin, framför allt att goda idéer ska kanaliseras uppåt. Men hela proceduren kring hur detta ska gå till är komplicerad och i slutändan har man inte tid, säger en yngre kvinna.

Siv Norlin, lokal ordförande inom Fackförbundet ST, säger att undersökningen speglar medlemmarnas allmänna uppfattning.

- Det finns en övertro på lean. Självklart är det bra att anställda förväntas lösa fler problem, Försäkringskassan har varit för toppstyrd. Men då krävs att man får rätt stöd uppifrån.

Effekten kan dröja

Enkätresultatet publicerades på Försäkringskassans intranät ”FIA” i slutet av mars. Häromdagen ryckte ledningen ut till försvar för samarbetet med Valcon. HR-chefen Lars-Åke Brattlund menade att personalen sannolikt kommer att ändra uppfattning så småningom.

”Idag kan vi inte se de långsiktiga effekterna. Det kan vi kanske göra först om några år”, svarade han i en intern intervju.

Lean - en omtvistad filosofi

I teorin är lean en väg till ständig förbättring tack vare att de anställda tar större ansvar för att hitta och lösa problem. Flera multinationella företag har också redovisat bättre resultat. Men enligt kritikerna går det inte att automatiskt överföra företagssystem till offentliga verksamheter. En statlig utredning från 2012 betonade bland annat att Lean-konsulter inte bara ska kunna metoden, utan också måste ha kunskaper om den verksamhet som ska förändras.

Miljarder till konsulter

Försäkringskassan är en drömkund för konsultbranschen. Enbart under de fyra senaste åren har myndigheten hyrt in konsulter för nästan två miljarder kronor.

Beloppen har ökat med Dan Eliasson som högste chef. 2010, året innan han tillträdde, låg konsultkostnaden på 426 miljoner kronor. Två år senare hade kostnaden stigit till 545 miljoner kronor.

En internrevision har nu inletts för att syna Försäkringskassans konsulträkningar. Efter Expressens granskning har Dan Eliasson också kallats till socialförsäkringsutskottet för att redogöra för varför utgifterna ökat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.